Na svete je nový katalóg Dominik Skutezky: Ars et Amor – Labor et Gloria

KULTÚRA
13 /

V utorok 17.marca uviedla Stredoslovenská galéria (SSG) v Banskej Bystrici do života  nový katalóg „Dominik Skutezky: Ars et Amor – Labor et Gloria“ (v preklade z latinčiny Umenie a láska – práca a sláva). Slávnosť sa udiala v priestoroch Vily Dominika Skuteckého na Hornej ulici.

Na krste katalógu sa podieľala historička architektúry Klára Kubičková, riaditeľ SSG Maroš Rovňák a jedna z editoriek katalógu a kurátorka výstavy Katarína Baraníková. 117-stranový katalóg vydala galéria pri príležitosti minuloročného 20. výročia stálej expozície Dominika Skuteckého v zrekonštruovanej rodinnej vile umelca.

Názov katalógu „Ars et Amor – Labor et Gloria“ je životné mottom a zároveň aj nápisom na priečelí neorenesančnej rodinnej vily Dominika Skuteckého. Jeho editorkami sú Mgr. Katarína Baraníková a kurátorka Slovenskej národnej galérie Mgr. Katarína Beňová, PhD. Obe spolu s PhDr. Klárou Kubičkovou, PhD. pripravili texty.

„Katalóg obsahuje nové poznatky o živote a tvorbe Dominika Skuteckého a ponúka obrazovú časť s reprodukciami 56 menej známych diel maliara slovenských a českých múzeí i galérií, ako aj súkromných zberateľov. Obsahuje resumé a popisky diel v anglickom jazyku. Katalóg bol vydaný v spolupráci so Slovenskou národnou galériou, vďaka podpore mesta Banská Bystrica a aukčnej spoločnosti SOGA,“

uviedla pre TASR Zuzana  Medzihorská.

Kurátorka výstavy a editorka katalógu Katarína Baraníková k tomu dodala:

„Naším zámerom bolo vydať katalóg nielen k výstave k uplynulému výročiu, ale chceli sme do neho dostať aj nové informácie o Dominikovi Skuteckom, ktoré doteraz neboli publikované a prezentované verejnosti, Chceli sme priblížiť nový aktualizovaný pohľad na maliara a jeho tvorbu v širšom kontexte. V katalógu prinášame širší úvod, ako môžeme vnímať maliara dnes, kde všade je zastúpený v zbierkach nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Predstavujeme tiež jeho menej známe diela.“

Spolueditorka katalógu Katarína Beňová prispela rozsiahlejšou štúdiou o Skuteckom ako portrétistovi, čomu sa doposiaľ nikto bližšie nevenoval. V hudobnom programe zazneli skladby Nikolaia Medtnera v podaní Dominiky Doniga (soprán) a Martiny Svitkovej (klavír). Viac informácií nájdete na www.ssgbb.sk.

Autor: (dem), Foto: Ilustr.