Mičinský pitvor tretíkrát otvára všetky svoje dvere od 15. júna…

KULTÚRA
0 /

Jedinečný kontakt s umením, chvíle keď umelci aj diváci sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou predstavenia. To je festival Mičinský pitvor. Jeho tretí ročník už klope na dvere.

Tretí Mičinský pitvor

Divadelno – hudobný festival Mičinský pitvor vo svojom prvom ročníku (2016) predstavil fenomén „nového cirkusu” – nezabudnuteľné umenie veselých klaunov, akrobatov, hercov, hudobníkov. V tomto trende pokračoval aj vlani a aj tento rok opäť v tomto duchu prináša množstvo predstavení, koncertov, dielničiek a rôznych aktivít pre všetkých umeniachtivých, bez rozdielu veku a schopností či akéhokoľvek iného rozdielu.

A všetko sa udeje v uličkách Hornej Mičinej, obce, ktorá sa nachádza neďaleko Banskej Bystrice. Veď preto je tento pitvor „mičinský“. A prečo pitvor?

„Lebo sa tam bude piť a tvoriť, teda pitvoriť. Pitvor bol v minulosti komunikačným uzlom domu, z ktorého bol prístup do izby, komory, podstrešia, a napokon aj do kuchyne. Zároveň bol spojovacím článkom domu s dvorom. A tak nejako sa to snažíme robiť. Spájame dom a dvor, ľudí s pouličným aj kočovným umením,“

hovorí s úsmevom Zuzana Kohútová z banskobystrického občianskeho združenia Umenie na Hornej, ktoré festival organizuje.

plagat micinsky pitvor

Tretí Mičinský pitvor otvorí všetky svoje dvere v piatok 15. júna a zatvorí ich v nedeľu 17. júna 2018. Patrónkou festivalu je Kristína Farkašová.

Divadlo komédie, Teatro Tatro, Divadlo na Vysokej Nohe, Fekete Seretlek a Studio Damúza, Katka Koščová s GeišbergovcamiDanielom Špinerom, Martin Daniš, Funny Fellows, Cirkus-Kus, Szidi Tobias… to všetko a ešte všeličo iné čaká za dverami Mičinského pitvora.

Zaujímavý divadelný program 

Povráva sa, že to opäť bude cirkus! Treba si čím skôr zaobstarať vstupenky! Veď obidve predstavenia Stalker v podaní Divadla Teatro Tatro sú už teraz beznádejne vypredané. Teatro Tatro uvedie Stalkera – divadelnú adaptáciu slávneho románu Piknik pri ceste od jedných z najvýznamnejších zástupcov vedecko – fantastickej literatúry bratov Arkadija a Borisa Strugackých – v sobotu 16. júna a v nedeľu 17. júna o polnoci vo svojom šapitó.

Hercov tohto jedinečného divadla však môžete stretnúť aj v Zázračnom divadelnom automate, ktorý bude „fungovať“ na mičinskom futbalovom ihrisku v rámci Detského bloku v sobotu 16. júna od 11:00 do 15:00 hod. A potom ešte raz po skončení programu pre deti.

Zázračný divadelný automat obsluhujú: Róbert Jakab, Lukáš Latinák, Martin Nahálka, Milan Ondrík, Milan Vojtela, Rudo Kratochvíl a Ondrej Spišák. V Detskom bloku poteší deti aj Nové divadlo s rozprávkou Kozliatka a vlk a Martin Daniš, ktorý im porozpráva príbeh O chlapcovi, ktorý hľadal vôňu čokolády.

Samozrejme, nebudú chýbať ani rôzne cirkusantské aktivity! Letná noc aj Kabinet Dr. Van Helsinga. Letnú noc na Mičinskom pitvore si môžete vychutnať už v piatok 15. júna (17:30 hod.). Originálnu komédiu o generácii štyridsiatnikov – outsiderov, ktorí sa uprostred jednej noci,  ale aj uprostred svojich životov a vzťahov, vzájomne spoznávajú a strácajú a míňajú a nachádzajú, uvedie Divadlo komédie. V hlavných úlohách Kristína Farkašová a Marcel Ochránek, ďalej hrajú a naživo muzicírujú Tomáš Michalčák a  Štefan Tomko.

Pouličná divadelná skupina Divadlo na Vysokej Nohe (čiže na chodúľoch) príde tento rok na festival s predstavením Kabinet Dr. Van Helsinga (Privátne sanatórium pre nesmierne talentované a choré duše) a uvedie ho priamo na mičinskom námestíčku, v piatok 15. júna o 19:30 hod.

Pražské Studio Damúza vystrojí na Mičinej Kar a odohrá koncert na motívy Anny Kareniny. Pri vystúpení Fekete Seretlek a Studio Damúza si užijete doslova smršť hudobného a divadelného majstrovstva vysokej kvality! O čom je Kar?

Počas smútočnej večere sa namiesto pokojnej rozlúčky začnú odohrávať čriepky zo života minulej osoby, ktorá ožíva a s ňou ožíva aj predstavivosť hostí. Tí, opojení vínom, sa začnú vžívať do minulosti, až sa nakoniec sami stanú postavami príbehu o Anne Kareninovej… (v sobotu 16. júna o 19:00 hod. v Kulturáku a predtým ešte na mičinskom ihrisku – od 16:00 hod.).

Muzika

Muzicírovanie (aj) v Kulturáku Muzicírovať sa bude na Mičinskom pitvore všade a muzicírovať budú viacerí, ak nie aj všetci účinkujúci a účinkujúce. Veď čo by to bol za cirkus bez muziky! Zahrať a zaspievať – a medzitým i čo to povedať, prídu aj ansámble, ktorým je muzika obzvlášť blízka.

Hneď v prvý festivalový večer, v piatok 15. júna, to bude Katka Koščová s pesničkármi Geišbergovcami a klaviristom Danielom Špinerom. Táto zostava, toto unikátne prepojenie niekoľkých muzikantských svetov v jednom koncertnom programe, je prísľubom nevšedného zážitku. Koncert v Kulturáku sa začína o 21:00 hod.

V sobotu 16. júna zaspieva na festivale charizmatická herečka a speváčka, šansoniérka Szidi Tobias. Každý jej hudobný počin je akýmsi spievaným divadlom s mimoriadne silným akcentom na obsahovú zložku. Preto v jej piesňach nachádzame ideálne spojenie textu a hudby vo vynikajúcich interpretačných výkonoch členov kapely Szidi Tobias & Band. Aj tento koncert, ktorý bude v Kulturáku (19:30 hod.), je však už vypredaný.

Cirkus

Nesmieme zabudnúť ani na Vintage cirkus. Áno, aj „takôto voľačo“ bude v sobotu na Mičinskom pitvore. Rozmarný dobový cirkus  plný akrobatických kúskov a žonglovania. Jedinečné spojenie artistov z prvej školy nového cirkusu CirKus-Kus a swingovej skupiny Funny FellowsOld time band. Jednoducho, bude to skvelá zábavná show!

A, samozrejme, ani tento rok nebude na festivale chýbať jeho úžasná patrónka a rodená cirkusantka Kristína Farkašová. Uvidíte ju v piatkovom divadelnom predstavení Letná noc a stretnúť ju môžete kdekoľvek v mičinských uličkách, kde iste uvidíte aj Šaška Fjodora, stvárajúceho rôzne šaškoviny. Na obecnom „pľaci“, teda na námestíčku, Vás veselou ohňovou šou ohúri Duo Kyseli Krastafci a Janka Ovšonková sa predstaví so svojou spievajúcou pílou.

Festivalom bude sprevádzať Juraj Smutný. Festival Mičinský pitvor, ktorý organizuje banskobystrické Občianske združenie Umenie na Hornej, podporil Fond na podporu umenia. Viac informácií o programe a rezervácia vstupeniek na www.micinskypitvor.sk.

A takto to vyzeralo na prvom Mičinskom pitvore:

.

Zdroj: Anna Gudzová, Foto: Mirka Chabadová a ilustračné