Martin Harich postúpil aj do sólového semifinále britského X Factoru

KULTÚRA
0 /

Tvár Múzea SNP, ako Bystričania nazývajú mladého slovenského speváka Martin Haricha za jeho osobnú angažovanosť pri oslavách SNP v Banskej Bystrici, žne úspechy aj v zahraničí. V najprestížnejšej európskej speváckej súťaži  British  X Factor  po postupe zo skupinového spevu na bootcampe prešiel aj sólovým vystúpením do semifinále.

Porota na čele s ikonou hudobného sveta Simonom Cowellom ho definitívne poslala ďalej do kola nazývaného Six Chair Challenge, kde bude Martin bojovať v skupine posledných 16 mužov o postup do finále súťaže.

Už postup Martina Haricha na prvom skupinovom vystúpení v britskom X Factore  vyvolal na Slovensku i v Čechách veľký ohlas. Zostrih videa so záznamom Martinova postupu v skupinovom speve skladby „Hotel California“ na Youtube videlo v priebehu prvého týždňa neuveriteľných 160.000 účastníkov aj prostredníctvom priamych odkazov z českých a slovenských médií, vrátane Bystricovín.

Na druhé sólové vystúpenie na bootcampe si Martin zvolil pieseň „This years love“ od Davida Graya, ktorú zaspieval v klavírnom. Jednou z najpôsobivejších Martinových spomienok na X Factor zostane skutočnosť, že od najobávanejšieho porotcu a zároveň zakladateľa X Factoru  Simona Cowella, ktorý obvykle slovami a prejavmi  chvály veľmi šetrí, dostal potlesk.

„Samotná skutočnosť, že Simon ocenil moje vystúpenie na X Factore potleskom, je pre mňa osobne niečím neobyčajne mimoriadnym a cenným. Každý krôčik v tejto súťaži  je nesmierne ťažký a ja som rád, že môžem do Británie, európskej mekky populárnej hudby, priniesť aspoň máličko od nás,“

povedal Martin Harich po svojom vystúpení v Londýne.                                                                                                                             

Teraz Maťo prešiel celým bootcampom v golfovom resorte pri Watforde a definitivne postupuje do ďalších bojov, ktoré odvysiela britská televízia  v najbližších dňoch z Wembley arény. Z nej vzíde z každej skupiny už len 6 finalistov aktuálneho ročníka, ktorí budú bojovať v živých prenosoch o prvé miesta v kategóriách muži, ženy, skupiny a „nad 25 rokov“. Napriek tomu, že Martin postúpil medzi 16 najlepších mužov, o ktorých píše napríklad server www.radiotimes.com, je zatiaľ jediným z tejto skupiny, ktorého vystúpenie sa  zatiaľ neodvysielalo.

Pre Six Chair Challenge dostal Martin pridelenú skladbu „Apologize“ od One republic. Na jej prípravu a naštudovanie má každý účastník od jej prvého zadania približne 30 dní.

„V posledných piatich rokoch zasvätil Martin hudbe naozaj všetko a za celú rodinu ho v tom podporujeme, pretože mu veríme. Dá sa povedať, že mi plní tak trochu aj môj sen,“

vyznal sa Martinov otec a zároveň manažér Ladislav Harich, ktorý je sám hudobníkom.

Na základe ohlasu, ktorý vyvolal Harichov postup v X Factore, pripravuje Martin ako poďakovanie všetkým svojim priaznivcom niekoľko prekvapení. Prvým z nich je pôvodne neplánovaná nahrávka piesne „Chocolate“, ku ktorej zložil hudbu i text v angličtine.

Posledné dni strávil Maťo v štúdiu a tento týždeň uvoľní jej finálnu podobu na svojom kanáli servera Youtube. Hoci túto pieseň doposiaľ nikdy nevydal, jej demo nahrávka mu zaistila nomináciu do prvého castingu X Factoru.

A na záver niečo pre pamätníkov – účinkovanie Martina Haricha v Česko-Slovenskej Superstar 2011:

Zdroj: Filip Vítek, Foto: ilustračné a Twitter X Factor