Lucia Luptáková: Miesta, kde sme boli

Výstava
0 /

Vo výstavných priestoroch  Stredoslovenskej galérie v Praetoriu na Námestí Š. Moysesa 25 sa  vo štvrtok 16. apríla 2015 o 16:00 hod. uskutoční obrazová prezentácia tvorby umelkyne Lucie Luptákovej.

Spolu s prezentáciou obrazov to bude aj rozprávanie (sa) o meste: jeho útvaroch, architektonických prvkoch, medzipriestoroch a priestoroch. Dozviete sa niečo o povahe a zložení priestorov hmotných a pomyslených, a o architektúre spomienok.

Slovensko-holandská umelkyňa Lucia Luptáková (1977), ktorá pochádza z Banskej Bystrice, predstaví vlastnú tvorbu, inšpirácie a súčasný rozpracovaný projekt Zborník mestských podôb. Tvorí veľkoplošné priestorové site-specific inštalácie a architektonické sochy. Viac informácií nájdete na na http://www.lucialuptakova.nl .

Prezentácia je sprievodným podujatím k výstave CE?ZA?AR 2014  (Cena Slovenskej komory architektov za architektúru), ktorú je možné navštíviť v Praetoriu  do 19. apríla. Vstupné je 2,0/0,50 €.

Lucia Luptáková 

Narodila 13. januára 1977 v Bratislave potom žila s rodičmi v Banskej Bystrici. Od roku 1996  pôsobí v Amsterdame, Holandsku. Študovala: BA Architektonický dizajn na Gerrit Rietveld Academie, MDes Voľný dizajn a MFA Autómne umenie na Sandberg Instituut v Amsterdame. Jej výtvarné práce sú výskumom pováh a zloženia rôznych priestorov. Jej tvorba pozostáva zo site-specific veľkoplošných priestorových inštalácii – architektonických sôch.

Východiskom týchto inštalácií sú ustálené rutiny, predpojatosti a samozrejmosti daného priestoru, situácie, predmetu. Priestorovými zásahmi je vytvorený nový scenár, založený na fyzických prvkoch daného miesta/objektu. Pohyb, vnímanie, nálada a očakávania publika sú vystavené zmene. Prostredníctvom poskytnutého priestorového zážitku sa pozornosť upriami na  existujúce, dôverne známe a predsa častokrát prehliadnuté veci: konkrétny zážitok, miesto a moment sú znovu nájdené, a môžu byť opäť pocítené a ocenené.

 

Zdroj: SSG BB, Foto: Lucia Luptáková