Ľubica Laššáková uvedie dielo Jany Orlickej a Ervína Schönhausera s Diabolskými husľami Vlak bez návratu

KULTÚRA
0 /

Nová platňa multižánrovej speváčky Jany Orlickej a speváka židovských tradičných piesní Ervína Schönhausera s vynikajúcim slovenským hudobným telesom Diabolské husle Jána Berkyho Mrenicu ml. s názvom „Vlak bez návratu“ pripomenie vlny deportácií zo Slovenska.

Vlak bez návratu

Toto dielo uvedie do života vo štvrtok 17. októbra 2018 o 17:00 hod. v Bratislave  ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková.

lubica lassakova

Platňa s názvom „Vlak bez návratu  prináša nádherné židovské a rómske  piesne a modlitby venované  všetkým obetiam druhej svetovej vojny, ktoré nedostali šancu na najzákladnejšie ľudské právo akým je právo žiť a prežiť svoj ľudský život.

Celé dielo bude uvedené v rámci Slávnostného koncertu v Dvorane Ministerstva kultúry SR v dňoch spomienok na vypravenie posledného transportu prvej vlny deportácií zo Slovenska.

vlak bez navratu titulka

Bystričanka Jana Orlická o diele „Vlak bez návratu“ povedala:

„Platňa  vznikla v spolupráci so Slovenským národným múzeom, Múzeom židovskej kultúry. Súčasťou bude aj premietnutie  krátkeho animovaného filmu mladého absolventa Akadémie umení,  Matúša Astraba, ktorý pripravil výnimočný  dizajn celej platne.“

Jana Orlická

Je multižánrová speváčka, ktorá spieva v 28 jazykoch sveta. Jej repertoár zahŕňa jazz, šansón, tradičné piesne, rómske piesne z celého sveta a modlitby z celého sveta. Interpretuje tiež židovské piesne v biblickej hebrejčine, ladino, jemenitskej hebrejčine a aramejčine.

jana orlicka1

Jana je sólistka orchestra Jána Berkyho Mrenicu ml. aj Pražského jazzového kvarteta. Natočila CD s Brnenským big bandom. Jana je autorkou viacerých medzinárodných projektov o holokauste a ochrane kultúr a minorít.

Ervín  Schönhauser

Je interpretom židovských tradičný piesní v jazyku jidiš, klasickej a modernej hebrejčine. Narodil sa v Topoľčanoch v ortodoxnej židovskej rodine, ktorá zažila zverstvá nacizmu na vlastnej koži. Bola deportovaná do koncentračného tábora v Seredi a neskôr do Terezína.

Diabolské husle

Ide o profesionálny orchester, ktorý nesie autentický odkaz velikána rómskej hudby a významného reprezentanta slovenskej tradičnej kultúry v zahraničí, Jána Berkyho Mrenicu st. Od roku 1997 orchester vedie vynikajúci huslista Ján Berky Mrenica ml. Orchester sa pohybuje bravúrnym spôsobom v rôznych hudobných žánroch, ale prioritu si ponecháva v profesionálnej interpretácii slovenskej ľudovej hudby.

Zdroj: (dem), Foto: ilustračné