LOTZ Trio a Silvester Lavrík v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

Milovníci hudby môžu mať nevšedný zážitok v stredu 12. novembra 2014. Poteší ich netradičný projekt „Slovenský hudobný a literárny klasicizmus“.

V rámci koncertného programu Lotz Tria sa v zaujímavom dialógu stretne hudba Juraja Družeckého a texty Hugolína Gavloviča. Námet a hudobnú dramaturgiu zostavil Róbert Šebesta, autorom libreta je Silvester Lavrík.

Lotz Trio

Dychovú harmóniu Lotz Trio tvoria hráči koncertujúci na replikách troch dobových (historických) basetových rohoch Theodora Lotza, po ktorom je súbor pomenovaný. Umeleckým pôsobením vychádzajúcim z dobovej interpretačnej praxe sa Lotz Trio snaží nadviazať na obľúbenosť dychových harmónií v období hudobného klasicizmu, pričom oživuje jedno z obľúbených zoskupení dychových nástrojov v tomto období – trio basetových rohov.

Basetový roh je akýmsi druhom klarinetu v hlbšej altovo – basetovej polohe, ktorý bol pravdepodobne vynájdený v Passau (v rozmedzí rokov 1760 – 1770), odkiaľ sa šíril po Dunaji do Viedne a oblasti dnešného Nemecka. Na začiatku 80. rokov 18. storočia sa na jeho zdokonalení podielal dvorný nástrojár Theodor Lotz, po ktorom je pomenovaný súbor. Dochované basetové rohy Theodora Lotza sú dnes najčastejším používaným modelom pre hranie na dobových basetových rohoch.

Trio basetových rohov

Repertoár tria basetových rohov patrí do kategórie hudby, ktorú nazývame Harmoniemusik. Tento nemecký termín označuje hudbu určenú pre dychové nástroje, pričom počet použitých nástrojov variuje od jednoduchých duet až po veľké ansámble. Aj keď najtypickejším nástrojovým zoskupením dychovej harmónie bývalo dychové sexteto respektíve okteto, množstvo dochovanej hudby z konca 18. storočia dokazuje, že k rozšíreným dobovým formáciám patrilo aj trio basetových rohov.

Lotz Trio hrá hudbu, ktorá má skôr zábavný charakter a jej počúvanie obvykle nevyžaduje plnú pozornosť poslucháča. Tieto kompozície sa často označovali názvami ako divertimentá, serenády, partity atď. Skutočný charakter hudby z konca 18. storočia však často pod povrchom jednoduchosti skrýva značnú duchovnú hĺbku.

Od Mozarta po Družeckého

V repertoári Lotz Tria dominujú diela W. A. Mozarta a známych stredoeurópskych skladateľov Antonia Salieriho, Martín I Solera, Antona Stadlera a ďalších. Popularitu trií basetových rohov však zvýrazňuje aj tvorba predstaviteľa hudobného klasicizmu Juraja Družeckého (1745 – 1819), pôsobiaceho na Slovensku. Divertimento v repertoári Lotz Tria je poskladané zo zbierky 32 častí nazvaných Divertissement Pour Trois Cors de Bassett. Tieto hudobné kolekcie boli komponovaná najmä pre zábavu, stolovanie a potreby celého spektra spoločenských podujatí.

12. novembra 2014 o 18:00 hod. sa v priestoroch spoločenskej sály Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici predstaví jedinečná formácia svojho druhu v Strednej Európe – Lotz Trio v obsadení:
Róbert Šebesta – basset horn I  (Slovensko)
Ronald Šebesta – basset horn II  (Slovensko)
Sylvester Perschler – basetový roh III. (Rakúsko)
Silvester Lavrík – umelecká recitácia
hosť: Júlia Urdová – pastiersky roh

Program:

  • Hudba a slovo slovenského klasicizmu kriticky hrané a čítané v 21. storočí
  • Juraj Družecký – Divertissement Pour Trois Cors de Basset (cca 1790),
  • Hugolín Gavlovič – Valaská škola mravúv stodola (1755).
  • Úryvok: „Diogenes muzikantúv povolává k súdu,že víc struny nežli mravy spravujú, když hudú. Nebo štestí ne s umením než s rozumem chodí, umení pak bez rozumu k neštestí privodí. Ale neni, domnívám se, knižečky tak sprostej,žeby pobožný nenašel nečo dobrého v nej.“

Koncert sa uskutočňuje s finančnou podporou MK SR Nenechajte si ujsť nevšedný hudobný zážitok a prijmite pozvanie Hudobného átria na koncert v Spoločenskej sále ŠVK. Vstup je voľný! Bližšie informácie získate na hudobneatrium@svkbb.eu, www.lotztrio.com alebo telefonicky na 048/47 107 44.

Zdroj: Ingrid Guzmická