Literárna bašta v marci predstaví autorku Mengeleho dievčaťa aj Husákov životopis

KULTÚRA
0 /

Iniciatíva Literárna bašta v Banskej Bystrici pokračuje aj v marci vo svojich podujatiach pre všetky generácie. V mesiaci, ktorý je zasvätený knihám, na besedách predstaví predovšetkým tituly, ktoré v rôznych žánroch mapujú osobnosti dôležité pre našu vlastnú históriu.

Už 6. marca o 18:00 v bistre Pigis na Dolnej 50 sa v rámci cyklu Literárne disko predstaví autorka knihy Mengeleho dievča Veronika Homolová Tóthová, ktorá sa bude s moderátorom Radom Slobodom rozprávať nielen o skutočnej hrdinke svojej knihy Viole Stern Fischerovej, ale aj o reportážnom žánri, ktorý sa u slovenského publika stáva čoraz viac obľúbeným.

„Ďalšie Literárne disko sa 8. marca o 18:00 v Artfore na Hornej Striebornej 10 bude venovať monografii (ne)známe príbehy, v ktorej autorský kolektív historikov sumarizuje osudy osobností, ktoré sa nedostali do dejepisných učebníc,“

informuje Slavomír Sochor.

Príbehy Ľudovíta Vansu, Mikuláša Dohnányho alebo Jozefa Gašparíka predstavia spoluautori knihy Ján Golian a Rastislav Molda s moderátorom Jarom Stančíkom.

V druhej polovici mesiaca na pozvanie Literárnej bašty do Banskej Bystrice zavíta historik Michal Macháček. V Praetóriu Stredoslovenskej galérie na Námestí Štefana Moyzesa 25 predstaví 21. marca o 18:00 v cykle Literárne disko svoju rozsiahlu knihu o Gustávovi Husákovi, jeho kariére ale aj nie celkom známom osobnom živote. Diskusiu moderuje Rado Sloboda.

V marci nebude chýbať ani obľúbené podujatie pre deti. Detská čitáreň 16. marca o 16:00 predstaví v Artfore rozprávkovú knihu Stína v podaní obľúbenej Moniky Perecárovej.

Na konci mesiaca 27. marca po 20:00 Literárna bašta v Artfore uvedie tradičný Literakvíz, vedomostnú súťaž pre milovníkov literatúry a umenia, prihlásiť sa dá na info@literarnabasta.sk.

Zdroj: Slavo Sochor, Foto: ilustračné