Letné kino na amfiteátri 3. septembra ešte uvedie film Winnetou I.

KULTÚRA
0 /

OZ za! amfiteáter pozýva Bystričanov na posledné prázdninové premietanie v tejto sezóne. Letné kino na amfiteátri premietne v sobotu 3. septembra 2016 o 20:30 hod. legendárny film Winnetou.I.

Nemecký film režiséra Haralda Reinla Winnetou I. z roku 1963 bol natočený podľa slávneho rovnomenného románu Karla Maya.  Nesmrteľný príbeh náčelníka Apačov Winnetoua (Piere Brice) a jeho priateľa Old Shatterhanda (Lex Barker) kedysi lákal na bystrický amfiteáter tisícky nadšených divákov. Po desaťročiach tak budú mať Bystričania túto príležitosť opäť.

Rozľahlou prériou amerického Západu dunia výbuchy dynamitových náloží. Naprieč územím indiánskeho kmeňa Apačov Mescallerov sa stavia dráha pre „železného tátoša“. Porušením zmluvy s indiánmi chce dobrodruh Santer ušetriť peniaze, ktoré do stavby železnice vložila spoločnosť Great Western. 

Neváha sa spojiť s kmeňom Kiowa – odvekými nepriateľmi Apačov. Cestu mu však skríži mladý inžinier, prezývaný Old Shatterhand, ktorý bol vyslaný, aby dozrel na dodržanie pôvodných plánov. Nie je však už príliš neskoro?  Odpoveď sa dozviete v prvej časti filmu Winnetou.

Záverečné premietanie Letného kina na amfiteátri sa udeje na pôvodných premietačkách s 35 mm filmom vďaka bystrickým premietačom z Filmového klubu v Múzeu SNP Ivanovi Školudovi Michalovi Jasovi. Obom sa podarilo zrekonštruovať pôvodnú techniku, ktorá má značnú historickú hodnotu. Premietačky na amfiteátri značky Meopta UM 70/35 pochádzajú z roku 1967.

„V kine Urpín sa premietalo trikrát za deň, na amfiteátri dvakrát do týždňa, aj to iba počas letných mesiacov. Napriek tomu bolo potrebné sa s dvomi premietačkami doslova pohrať, lebo 19 rokov stáli,

hovorí  Ivan Školuda.

Vstupné je 2,5 / 3,5 €. Podujatie organizuje OZ za! amfiteáter a viac informácií získate na  www.bbamfiteater.sk.

Autor: (tom), Foto: ilustračné