Letisko Sliač žije

Blog
6 /

Keď som pred krátkym časom vystúpil z lietadla na letisku Araxos, na severe Peloponézu, trochu som sa pousmial i začudoval. Vyzeralo menšie i chudobnejšie  ako letisko na Sliači. To naše malé regionálne „letištiatko“ je veru reprezentatívnejšie.

Čo tieto dve letiská spája? Obidve sú malé, obidve majú aj vojenskú časť. No a čo ich rozdeľuje? Malá letisková hala v Araxose ponúka viac občerstvovacích služieb ako tá na Sliači. A po pasovom a colnom vybavovaní nájde v Araxose klient ešte aj Duty Free Shop.

Súvisí to s tým, že Gréci sú vo všeobecnosti lepší obchodníci, no predovšetkým s tým, že tam pristáva i vzlieta viac lietadiel ako na Sliači. Je teda viac zákazníkov na utrácanie peňazí.

A predsa. V našich regionálnych podmienkach sme na letisko Sliač hrdí a fandíme mu. Nech sa len rozvíja. Keď som sa na konci zimy rozprával s riaditeľom letiska, hovorili sme o 500 biznis letoch za minulý rok. Teraz to vyzerá tak na 800. Fajn.

Narastá aj cargo doprava, teda preprava tovaru. Nie nejako rýchlo, ale ide to.

No a čo nás dnes najviac zaujíma? Charterová doprava. Vyzerá to na najúspešnejší rok. Letov má byť okolo 140 a lietadlá sú plné zväčša na 98 %. O plnosti lietadiel by vedeli svoje povedať najmä tí, ktorí dovolenku zo Sliača začali zháňať na poslednú chvíľu. Zo Sliača sa teraz už neponúka to, čo zákazník chce, ale to čo ešte ostalo voľné.

Po jarnom rozbehu predaja padla akurát Sicília. Zato iných letov je viac. Do Bulharska i Turecka sa lieta častejšie, ako  iba jeden turnus. Veľmi dobre sa darí aj Egyptu. A lieta nielen Travel Servis ako takmer domáca spoločnosť, ale aj letecké spoločnosti z Egypta, Turecka a Bulharska.

V každom prípade držíme letisku Sliač palce. Veď, viac letov, to je aj viac ľudí, ktorí si leteckú dovolenku môžu dovoliť. Ja osobne budem veľmi rád, keď životná úroveň porastie a keď bude aj na Sliači ešte viac služieb. Iste, momentálne to stačí, ale vždy chceme viac.

Inak, budovať treba aj parkoviská. Už teraz som našiel len jedno voľné miesto. Lety sa rozširujú a tak je zabezpečené aj parkovanie na Sliači. Odtiaľ dovezie klientov na letisko kyvadlový autobus. No a už som videl plochu, ktorá sa na parkovanie uvoľní o rok.

Pomaly chlapci rastú. No, nech len rastú. A my všetci spolu.

sliac8

 

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor a ilustračné

Ľubomír Motyčka