Laureátom Ceny Ladislava E. Hudeca v Banskej Bystrici sa stal architekt Peter Černo

KULTÚRA
0 /

Slovenský architekt Peter Černo, ktorý od roku 1985 pôsobí v zahraničí, sa stal laureátom Ceny Ladislava E. Hudeca za rok 2018. Cenu mu odovzdali vo štvrtok 5. apríla v Cikkerovej sieni historickej Radnice v Banskej Bystrici.

Cena Ladislava E. Hudeca

Cenu udeľuje Spolok architektov Slovenska – Bratislava v spolupráci s Centrom architekta L. E. Hudeca v Banskej Bystrici, pod záštitou primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska.

Jedna z organizátoriek Klára Kubičková pre TASR uviedla:

„Cena bola odovzdaná po tretí raz. Podľa štatútu je udeľovaná vybranému architektovi slovenského pôvodu, ktorý preukázal výnimočné výsledky vo svojej tvorbe v zahraničí. Vzdávame tým úctu rodákovi mesta Ladislavovi E. Hudecovi, ktorý sa stal známym svojou tvorbou pre Šanghaj v období medzi dvoma svetovými vojnami.“

Peter Černo

Najskôr pôsobil v Kuvajte, od roku 1987 v Nemecku a od roku 1998 má projektovú kanceláriu v Mníchove. Svoje projekty realizoval v Kuvajte, Spojených arabských emirátoch, Dominikánskej republike, Nemecku, ale aj v Českej republike a na Slovensku.

Jeho rekonštrukcia Grand Hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách získala Bronzovú cenu The American Architecture Prize 2016 v kategórii Architektonické dedičstvo. Autorovo dielo približuje výstava, ktorá je prístupná verejnosti do 13. apríla vo výstavnej sieni Radnice.

Zdroj: (dem) a TASR, Foto: ilustračné