Konzervatoristi na Radnici  

KULTÚRA
1 /

Po úspešnom Novoročnom koncerte Big Bandu Akadémie umení sa v historických radničných priestoroch v utorok 27. januára 2015 o 18:00 hod predstavia študenti a pedagógovia Konzervatória Jána Levoslava Bellu na koncerte pod názvom „Konzervatoristi na Radnici“.

„Veľmi rád podporím mladých a talentovaných študentov z Banskej Bystrice. Verím, že koncerty budú obohatením kultúrneho diania v meste a stanú sa novou tradíciou v budúcnosti,“

hovorí primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Mladí účinkujúci predvedú sólové, ansámblové aj orchestrálne diela. Poslucháči si budú môcť vypočuť klasiku, muzikál aj swing v podaní talentovaných žiakov a ich pedagógov.

Konzervatórium Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici

Je najmladším zo štyroch štátnych konzervatórií na Slovensku. Bolo založené 1.9.1992. Nesie meno významného slovenského skladateľa Jána Levoslava Bellu, ktorý v Banskej Bystrici v rokoch 1859-1863 študoval a v rokoch 1865 – 1869 pôsobil ako prebendát katedrálneho chrámu a učiteľ hudby a spevu v teologickom seminári. Riaditeľom školy jej od jej založenia Mgr. Tibor Sedlický.

Konzervatórium v Banskej Bystrici je špecifická stredná škola, ktorá poskytuje vyššie odborné vzdelanie v umeleckých odboroch:

  • hudobno-dramatické umenie so špecializáciou na muzikál od druhého ročníka
  • strunové a dychové nástroje, klavír, akordeón, cirkevná hudba, dirigovanie, hra na organe, skladba
  • sólový (operný) spev
  • každý žiak študuje súčasne klasický, moderný a ľudový tanec

Štúdium je šesťročné. Po maturitnej skúške v štvrtom ročníku sa študenti môžu uchádzať o prijatie na vysokú školu, alebo pokračovať v štúdiu piateho a šiesteho ročníka, ktoré sú zamerané na pedagogické disciplíny a interpretačnú prax. Absolventi po úspešnom skončení tejto školy získajú vyššie odborné vzdelanie a titul DiS. art.; s tým súčasne aprobáciu pre umeleckú prax respektíve pedagogické pôsobenie na umeleckých školách.

Úspechy konzervatoristov aj v zahraničí

V súčasnosti študuje na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu vyše 200 žiakov z celého Slovenska i zo zahraničia. Pod odborným vedením viac ako sedemdesiatich pedagógov žiaci dosahujú výrazné úspechy na domácich aj medzinárodných súťažiach. Ako sólisti alebo členovia školských umeleckých telies absolvujú ročne množstvo koncertných vystúpení na Slovensku; účinkovali tiež na školou organizovaných zájazdoch v jedenástich krajinách Európy. Okrem týchto aktivít škola spolupracuje na realizácii rôznych kultúrnych projektov.
Konzervatórium Jána Levoslava Bellu má dlhoročné partnerské vzťahy s Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola v Debrecéne, príležitostne spolupracuje s Conservatoire National v Bourgon-Jallieu a s Contemporary dance school kunsthumaniora dans Lier v Belgicku.

Zdroj: mesto BB