Koncert Andreja Barana a Jozefa Luptáka „Spievajúce múry“ na Hrade Ľupča

KULTÚRA
0 /

Železiarne Podbrezová, Slavonic o. z. a Lýdia Baranová pozývajú milovníkov vážnej hudby na tretí ročník podujatia Spievajúce múry, ktorý sa uskutoční v nedeľu  17. júna 2018 o 17:00 hod na hrade v Slovenskej Ľupči.

Účinkujú vynikajúci umelci Andrej Baran – husle a Jozef Lupták – violončelo. Koncert je spojený s prehliadkou Hradu Ľupča.

hrad lupca

Andrej Baran

Pochádza zo Slovenskej Ľupče. Začal hrať na husliach ako 5 – ročný. V rokoch 1997 až 2001 študoval na konzervatóriu v Banskej Bystrici. V roku 2001 prestúpil na Pražskú konzervatoř do triedy Doc. Jindřicha Pazderu. Na Akadémiu múzických umení v Prahe bol prijatý v roku 2004.

O rok neskôr získal semestrálne štipendium na Toho Academy Gakuen Campus v japonskom Toyame a štipendium na letnej akadémií ISA Prague-Wien-Budapest v Rakúskom Semmeringu, kam sa vrátil aj v roku 2007.

andrej baran

V roku 2008 študoval na Royal Music Academy v Kodani. Ako hosť symfonických orchestrov, člen Academy chambre orchestra Luxembourg a husľovo-gitarového dua i ako sólista vystúpil na koncertných pódiách v Dánsku, Anglicku, Nemecku, Francúzku, Holandsku, Belgicku, Taliansku, Španielsku, Luxemburgsku a Japonsku.

Popri koncertnej činnosti vyučuje hru na husliach na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici. Sám hrá na husle francúzskeho majstra z 19. storočia. S Adamom Marecom založili Slavonic duo. V rokoch 2014 – 2017 bol členom Mucha Quartet, v súčasnosti pôsobí v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu ako člen skupiny prvých huslí.

Jozef Lupták

U nás je považovaný asi za najlepšieho sólového violončelistu. Hráva po celom svete, vyučuje na kurzoch v Amerike, Anglicku, študoval v Londýne.

Ako sólista sa predstavil na mnohých domácich (Konvergencie, Večery novej hudby, Melos – Étos, Bratislavské hudobné slávnosti, Stredoeurópsky festival koncertného umenia Žilina a iné) a zahraničných festivaloch (Marathon de Musica Camera Madrid, Festival of New Music Bukurešť, Mladé pódium Karlovy Vary, Talnetinum Zlín a ďalšie).

jozef luptak

Spolupracoval s dirigentmi ako napr. Jiří Bělohlávek, Jo Ann Fallette, Branislav Kostka, Tomáš Koutník, Ondrej Lenárd, Stanislav Macura, Andrew Mogrelia, Andrew Parrott, Anton Popovič, Rastislav Štúr, Bohdan Warchal a s mnohými s inštrumentalistami, vystupoval s poprednými slovenskými telesami.

Je spoluzakladateľom komorného zoskupenia Opera Aperta, spolupracuje napr. so súborom Veni ensemble či s americko-írskym duom Jeff Johnson – Brian Dunning.

Koncert

Tak ako obaja interpreti, tak aj program bude úplne netradičný a jedinečný. Zahrajú svetových autorov, síce maďarských, ale so slovenskými koreňmi.

Bartók  (Slovák, mama z Martina)  a Kodály (do 19 rokov žil v Trnave). Obaja sa inšpirovali slovenským folklórom,  ktorý použili vo svojej tvorbe (napr. Bartók hudba k filmu The Shining od Kubricka).

spievajucemury2018

 

(dem)  ilustračné