Knižnica pozýva milovníkov literatúry na besedu so spisovateľkou Silviou Bystričanovou

KULTÚRA
0 /

V stredu 25. apríla 2018 o 16:30 hod. sa vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča v pobočke na Fončorde – Jimnického 48 uskutoční stretnutie s autorkou Silviou Bystrianskou  a jej knihami. Vstup je voľný.

Silvia Bystričanová

Rodáčka z Detvy je úspešná spisovateľka. Známa autorka nenechala svojich čitateľov dlho čakať a po úspešnej debutovej knihe, ktorá niesla názov „Každý deň má niekto narodeniny“, prišlo na rad i jej voľné pokračovanie s názvom „Šťastie prišlo v sobotu“.

Autorka Silvia Bystričanová prezradila, čo ju inšpirovalo pri písaní druhej časti knihy:

„Spresním – ide o voľné pokračovanie. Príbeh som koncipovala tak, aby neubral na atraktívnosti ani pre čitateľa, ktorý nečítal moju prvotinu. Druhá kniha vznikla ako odozva na inšpiratívnu korešpondenciu s čitateľmi a zároveň som verila, že moje literárne postavy majú potenciál povedať čitateľovi viac, ako som naznačila v prvej knihe. Už tradične uvádzam moju mailovú adresu na prebal knihy a teší ma spätná väzba, ktorá je pre autora motivujúca.“

Už zo slov autorky môžeme vycítiť isté tajomstvo a záhady týkajúce sa knihy. V samotnom názve knihy dominuje jeden deň v týždni, ktorý je niečím výnimočným. Spája sa teda tento deň s nejakou významnou udalosťou i vo Vašom živote?

„Túto otázku dostávam často a nikdy na ňu neodpovedám z prozaického dôvodu. Nechcem ukrátiť čitateľa o prekvapenie. Často je všetko inak…,“

upresnila Bystričanová

Spisovateľka sa netají tým, že miluje kvalitnú hudbu, knihy, umenie a inšpiratívne ticho, no napriek tomu dopraje svojim literárnym postavám v obidvoch knihách dobrodružstvo, keďže hlavné postavy často posiela na zaujímavé miesta s originálnymi ľuďmi.

Ako sama povedala:

Literárne postavy prezentujú moje postoje a názory na život, ale dej i postavy sú vymyslené. Výrazným autobiografickým prvkom je len štýl obliekania hlavnej hrdinky, to pripúšťam.“

Slovenskí autori sa stretávajú s rôznymi ohlasmi na svoje diela. Silvia Bystričanová sa vyjadrila aj k reakciám čitateľov na svoju tvorbu:

„Píšu mi prevažne ženy, aj keď moja tvorba nie je primárne orientovaná na ženské čitateľské publikum. Doteraz ma najviac zasiahla reakcia od čitateľky, ktorá našla paralelu medzi vlastným životom a životným príbehom Niny, mojej literárnej postavy. Bola to nečakaná a dojemná spoveď neznámej ženy, ktorá ma utvrdila v tom, že moje písanie má zmysel.“  

Literárni autori sa snažia prostredníctvom kníh čosi povedať svetu, rozpovedať príbeh, v ktorom sa možno nájde i nejeden čitateľ. Aj v knihe Šťastie prišlo v sobotu sa ukrýva príbeh, po prečítaní ktorého sa čitatelia budú na svet pozerať inými očami. Človek v nej musí chcieť nájsť len jediné. Samého seba.

Pozvánka Bystričanová

Zdroj: Lucia Valovčanová, Foto: ilustračné