Knižná novinka Jozefa Ďuriančika „Zlatý vek medeného mesta“

KULTÚRA
0 /

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici vás pozýva na predstavenie pútavej knihy o Thurzovsko-fuggerovskej mediarskej spoločnosti a zlatých časoch kráľovského mesta na Hrone. Vo štvrtok 19. novembra o 17:00 hod. uvedie historik, geograf, publicista a profesionálny sprievodca cestovného ruchu Jozef Ďuriančik do literárneho života knižnú novinku s názvom ZLATÝ VEK MEDENÉHO MESTA.

Publikácia, ktorá nesmie chýbať v knižnici žiadneho Banskobystričana

Po nečakanom úspechu predchádzajúceho titulu z pera Jozefa Ďuriančíka „Korene medeného mesta“prichádza na pulty kníhkupectiev voľné pokračovanie pod názvom „Zlatý vek medeného mesta. Rozsahom síce neveľká, ale obsahom o to zaujímavejšia odborno-populárna publikácia, bude slávnostne uvedená do literárneho života v reprezentatívnych priestoroch Thurzovho domu už tento štvrtok o 17-tej hodine.

Čitateľ sa pri listovaní dozvie viac o situácii, v ktorej sa ocitlo mesto pod Urpínom v 16. storočí, keď konzervatívni mešťania zubami-nechtami bránili tradičné mestské výsady proti  expandujúcim podnikavým Thurzovcom z Levoče a augsburským finančníkom Fuggerom. Publikácia zároveň podrobnejšie predstavuje fenomén Thurzovsko-fuggerovskej mediarskej spoločnosti, ktorý v tých časoch zásoboval meďou a medenými výrobkami nielen Európu, ale aj celý civilizovaný svet, zdôrazňuje prínos knihy historik a recenzent Milan Šoka.

Jozef Ďuriančik, srdcom Bystričan

Aj napriek tomu, že metropola stredného Slovenska nie je rodiskom Jozefa Ďuriančika, zviditeľňovaniu histórie Banskej Bystrice sa autor knihy venuje už desaťročia. Vyštudovaný učiteľ, ktorý strávil za katedrou celý svoj profesionálny život, sústredil svoj záujem predovšetkým na regionálnu históriu. Dlhoročné skúsenosti  a poznatky nadobudnuté z intenzívneho historického výskumu odovzdáva ďalej aj na dôchodku, a to aj ako vyhľadávaný profesionálny sprievodca mestom.

Získané vedomosti historik pretavil do viacerých propagačných publikácií, ku ktorým patria napríklad aj Banská Bystrica –Stopy židovskej prítomnosti, Po stopách Dominika Skuteckéhoalebo už spomínané Korene medeného mesta. V roku 2012 si Jozef Ďuriančik za svoj aktívny prínos pri propagácii Banskej Bystrice prevzal z rúk primátora prestížne ocenenie Cena mesta Banská Bystrica.Mottom Jozefa Ďuriančikaje: „Banskú Bystricu ako mesto milujem!“

Knižná novinka Jozefa Ďuriančika vychádza v náklade 480 ks aj vďaka finančnej podpore Mesta Banská Bystrica.plagát Zlatý vek medeného mesta

Zdroj: SSM BB, Foto: ilust.