Klavírny recitál Adama Stráňavského na Radnici

KULTÚRA
1 /

Pred zahájením organového festivalu Vivat Vox Organi 2015 si môžu Bystričania v stredu podvečer vychutnať klavírny recitál mladého klaviristu Adama Stráňavského.

Klavírny koncert začína na radnici v Cikkerovej sienii v stredu 5.augusta o 18:00 hod. Adam Stráňavský zahrá skladby Ludwiga van Beethovena, Claude Debussyho a Johannesa Brahmsa. Vstup je voľný.

Adam Stráňavský (* 18. apríla 1993, Banská Bystrica)

Je klavirista a aranžér. Od roku 2008 bol študoval na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici v triede Mgr. Aleša Solárika. Je držiteľom viacerých cien z domácich a medzinárodných klavírnych súťaži. Doposiaľ pravdepodobne najvýznamnejšia cena je z festivalu „Forum per tasti“, kde v konkurencii klaviristov z celého sveta (Poľsko, Česko, Taiwan, Litva, Čína) získal druhú cenu a ako jediný reprezentant Slovenska získal jednu z troch hlavných cien .

Spolupracoval s viacerými významnými hudobníkmi, v roku 2012 realizoval ako sólista nahrávku premiéry klavírneho koncertu od amerického skladateľa taiwanského pôvodu Kent Liang Ko s Janáčkovou filharmóniu v Ostrave pod taktovkou dirigenta Olivera Dohnányiho.

Je členom PPS Quintet (hudba argentínskeho tanga druhej polovice 20. storočia). Okrem Slovenska vystupuje aj za hranicami (napr. Francúzsko), hral aj v  Západnej Virgínii na festivale „FestivALL“, kde s „WV Youth Symphony“ interpretoval skladbu G.Gershwina „Rhapsody in blue“. Pravidelne vystupuje na „Festivale Bachovej hudby – Bach tribute“ v Banskej Štiavnici, či už ako sólista alebo člen komorného zoskupenia.

plagat adam stranavsky