KINO V BAZÉNE ukončí novinka „V tichu“

KULTÚRA
0 /

Po lete plnom podujatí čaká priestor nádvoria Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského posledná filmová projekcia. Organizátori však nenechali nič na náhodu a počas posledného letného týždňa prinesú snímku, ktorá nedá po náročnom lete vydýchnuť ani kritickému festivalovému publiku.

Posledná letná akcia v bazéne bude 17. septembra patriť špeciálnemu uvedeniu filmovej novinky V tichu. Nový slovensko-český film mapuje osudy židovských umelcov počas hrôz druhej svetovej vojny a zároveň ukazuje ako nacistická ideológia postihla všetky spoločenské vrstvy.

„Film je zaujímavý tým, že postavy na plátne nerozprávajú, ich hlasy znejú iba ako komentár,“

opisujú film a jeho názov organizátori z Kina v bazéne a vysvetľujú, že netradičné spracovania dáva šancu pre iný zážitok, keďže dialógy sú vymedzené, a tak hudobná a vizuálna zložka filmu majú svojbytný priestor.

Herecké výkony Judit Bárdos, Jána Galloviča a Kristíny Svarinskej v bazéne zažiaria už od 19:30 hod. Podľa organizátorov sú predpovede počasia zatiaľ na ich strane, no v prípade dažďa sa projekcia presunie do priestorov Urban Spotu na Skuteckého 3 (niekdajšia budova Kina Hviezda).

Projekt Kino v bazéne bol v roku 2014 podporený Nadáciou Intenda a v rámci projektového zámeru Leto – Kultúra pre ľudí získal podporu obyvateľstva Banskej Bystrice v hlasovaní o mestskom Participatívnom rozpočte.

Autor: (val), Foto: filmeurope.sk