Júlová Ars Poetica Neosoliensis vo štvrtok na Námestí SNP

KULTÚRA
0 /

Milovníci krásneho slova a hudby sa môžu tešiť na nové prázdninové podujatie Ars Poetica Neosoliensis Táto tradičná banskobystrická kultúrna pochúťka sa uskutoční vo štvrtok 12. júla o 15:00 hod. na terase Forum caffe restaurant na Námestí SNP.

Užite si letné Námestie SNP plné poézie a hudby

Júlovú ARS POETICU NEOSOLIENSIS už tradične pripravil a moderuje bystrický básnik Miroslav Kapusta. Návštevníkov aj tentoraz pozýva slovami:

 „Priatelia, leto slnkom praží ako najaté a aj keď dažďu nie raz iba visia nohy, nás to neodrádza a čochvíľu sme tu s poéziou slova, hudby a výtvarna opäť v ich ďalšom vydaní. Všetci do jedného sa tešíme na Vašu prítomnosť.“

miroslav kapusta

 Vo štvrtok 12. júla od tretej popoludní budú účinkovať poeti a poetky Zita Malaníková (CZ), Alois Marhoul (CZ), Zuzana Kuglerová, Maroš M. BančejOndrej Kalamár (aforizmy, poézia).

O hudbu a spev sa postará skupina Rebel´s band Country v zložení Ján Tomaľa (basgitara, spev), Rosťa Dudek (gitara, spev), Jozef Toman (mandolína, husle, spev) a Ján Škriniar (bicie).

Výtvarnú scénu pripravuje výtvarníčka Sonja Böhmerová,  techniku a ozvučenie má na starosti Martin Dubníček.

plagat ars poetica neosoliensis

Ars Poetica Neosoliensis

Tento projekt vznikol v máji 2011. Jeho zakladateľom bol básnik Miroslav Kapusta, s prvotnou organizátorskou spoluúčasťou Igora Šimega, v tom čase režiséra STV, herca, speváka a zároveň člena kultúrnej komisie mesta Banská Bystrica. On prišiel s návrhom  koncipovať Ars Poeticu  ako súčasť Banskobystrického kultúrneho leta, s priamou produkciou na Námestí SNP aj s podporou mesta Banská Bystrica.

Cieľom projektu bolo vyhľadávanie poetov z Banskej Bystrice a blízkeho okolia, dať im priestor k vlastnej prezentácii sa čítaním  svojich autentických textov a to bez ohľadu na vek a či sa jedná o pokročilých alebo začiatočníkov.

Od samého začiatku bola súčasťou Ars Poetica Neosoliensis i hudobná produkcia mladých muzikantov, najmä poslucháčov konzervatória J. L. Bellu, či Akadémie umení z Fakulty múzických umení, ale aj iných. Tiež sa dal priestor výtvarnej zložke, dotvárajúcej charakter “happeningového” podujatia za výdatnej spoluúčasti Verejnej knižnice M. Kováča Banská Bystrica, najmä z hľadiska propagácie.

Dnes je Ars Poetica Neosoliensis trvalou súčasťou kultúrneho a umeleckého života v Banskej Bystrici. A takto to vyzeralo na Námestí SNP vlani v júli.

 

Autor: (dem), Foto: ilustračné