Jubilujúce DOLCE CANTO: Zlato v hrdle – sladkosť v hlase

KULTÚRA
0 /

Dievčenský spevácky zbor DOLCE CANTO jubiluje. Charakterom i repertoárovo výnimočné a na Slovensku jedinečné umelecké teleso vzniklo na Základnej umeleckej škole Jána Cikkera pred desiatimi rokmi.

Od roku 2006 boli a sú vystúpenia tohto zboru ozdobou nespočetného množstva koncertov reprezentujúcich školu i mesto Banská Bystrica. Teleso má v repertoári stovku skladieb všetkých štýlových období od renesancie až po súčasnosť a úplne osobitú časť jeho repertoáru tvoria balady, spirituály, gospely a úpravy populárnych piesní s originálnym inštrumentálnym sprievodom komorného orchestra a živej kapely.

Prezentovalo sa na rôznych koncertných podujatiach, benefičných koncertoch, pravidelne vystupuje na vianočných koncertoch a zúčastňuje sa festivalov a  súťaží zborového spevu nie len Slovensku. Tlieskali mu už aj české, talianske i chorvátske publiká.

Dolce Canto má na svojom konte zlaté pásmo s pochvalou poroty zo štyroch ročníkov súťaže „Mládež spieva“. V júni 2016 sa zúčastnilo medzinárodnej súťaže speváckych zborov „Mundi Cantant“, na 44. ročníku festivalu speváckych zborov „Svátky písní“ v Olomouci.

Na podujatí, ktoré si rokmi vybudovalo významné miesto medzi prestížnymi európskymi festivalmi, súperili o najvyššie hodnotenie poroty v medzinárodnej súťaži Mundi Cantant štyri desiatky špičkových zborových telies z Nemecka, Estónska, Slovinska, Českej republiky a Slovenska. Porota zložená z dirigentov z Thajska, Veľkej Británie, Poľska, Slovenska a Česka ohodnotila výkon nášho zboru Dolce Canto zlatou medailou.

Za vynikajúce interpretačné výkony v oblasti zborového spevu a reprezentáciu mesta si teleso prevzalo z rúk Jána Noska v roku 2015  Cenu primátora mesta Banská Bystrica.

Hlasovými pedagogičkami telesa sú Lucia Kaššová a Anna Ciganocová, na klavíri hrá Peter Sochuľák, dirigentom a umeleckým vedúcim celého telesa je Martin Kašša.

Jubilejný koncert speváckeho zboru Dolce Canto, ktorý bude verejnou nahrávkou relácie Musica vocalis Rádia Devín, sa uskutoční 11. júna 2017 v Robotníckom dome o 18:00 hod. Vstup na koncert je voľný a členovia Dolce Canto sa tešia sa na Vás.

plagat koncert dolce canto

 

 

Autor: Ľuboš Kovačech, Foto: Dolce Canto