Jana Oľhová a Terézia Vansová na Rázcestí

KULTÚRA
0 /

Koniec februára v Bábkovom divadle na Rázcestí patrí dospelému publiku. Po Jarných prázdninách a špeciálnom celotýždňovom programe pre deti, divadlo ponúkne kultúrny oddych pre rodičov. V utorok 27. februára v prítomnosti Jany Oľhovej, v stredu 28. 2. v kuchyni Terézie Vansovej.

Reality snov

Inscenácia Reality snov vznikla v roku 2011, inscenovaním pôvodnej hry Jany Juráňovej, ktorá ju napísala priamo pre Bábkové divadlo na Rázcestí. Jana Juráňová je spisovateľkou a dramatičkou, ktorá dokáže veľmi citlivo a zároveň humorne poukázať na akútne symptómy každodennej reality, odohrávajúcej sa za dverami bytov, či za dverami duší.

V hre Reality snov sa dotkla seniorskej témy. Nakukla do intímneho priestoru starnúcej Matky (Jana Oľhová), ktorá je odkázaná na starostlivosť jej dvoch dcér – Staršej (Marianna Mackurová) a Mladšej (Eva Dočolomanská).

reality snov

Hodiny samoty si Matka vypĺňa vlastnými príbehmi – spomienkami na mladosť, predstavami o dcérach a ich životoch, ponosovaním, hnevaním, televíziou…  Očakávaním príchodu dcér. A keď dcéry prídu? Reťazí sa sled vyprázdnených rozhovorov a stereotypných rituálov, ktoré vedú k ďalšej samote.

Otázka osamelosti a vzťahovej vyprázdnenosti je poňatá nadhľadovým a vtipným spôsobom, ktorý je herečke Jane Oľhovej vlastný. V predstavení sa mieša autorská hudba Dana Heribana s hitmi skupiny ABBA, ktoré sú popretkávané tanečnými kreáciami a bláznivými „telenovelovskými“ scénami.  Reality snov – za zrkadlami našich životov – v sále Bábkového divadla na Rázcestí v utorok 27. februára o 19:00 hodine.

T.V. RECEPTY

Zaujímate sa o históriu svojho mesta? A viete akú rolu v nej zohrala rodina Vansová? Evanjelický farár Janko Vansa na banskobystrickej Fortničke trávi zaslúžený odpočinok. Jeho manželka Terézia sa venuje – manželovi, áno. Domácnosti, áno. A… písaniu. Zostaví prvú slovenskú kuchársku knihu.

Aj tá patrí do kultúrneho/literárneho dedičstva Banskej Bystrice. Prvý slovenský dievčenský román Sirota Podhradských. Rediguje Dennicu… Pracuje v Živene. Činorodý život Terézie Vansovej, ktorá na prvé miesto kladie rodinu, no láska k slovu je tak neuveriteľne silná…

tv recepty

Spoznať zdanlivo skromný, no prekvapivo bohatý život Vansovcov, Vás BDNR pozýva priamo od kuchynského stola, na ktorom sa písala literárna história. V stredu 28. februára o 19:00 hodine v divadelnom Teátriu Bábkového divadla na Rázcestí.

Kompletný program divadla je dostupný na webovej stránke www.bdnr.sk/program. Rezervácie vstupeniek: 048/412 55 13, vstupenky@bdnr.sk, www.bdnr.sk, predpredaj online: www.ticket-art.sk.

Zdroj: Monika Tatarková, Foto: BDNR