FOTO: Veľkonočná knižnica

KULTÚRA
0 /

Komunitné podujatie pre všetky generácie pripravila Verejná knižnica M. Kováča počas druhého marcového týždňa. Po úspešnom tradičnom podujatí „Predvianočná knižnica“ sa pracovníci knižnice rozhodli svojim návštevníkom priblížiť tradície Veľkej noci formou tvorivých dielní.

Veľká noc v knižnici

K atraktívnosti Veľkonočnej knižnice prispelo aj pútavé rozprávanie slovenského fotografa a zberateľa ľudovej slovesnosti pána Vojtecha Majlinga. Detským návštevníkom svojím rozprávaním priblížil typické zvyky a tradície Veľkej noci na Slovensku. S tými skôr narodenými si zaspomínal na šibačku, oblievačku, výzdobu veľkonočných kraslíc či iné typické zvyky sprevádzajúce Veľkú noc.

Vďaka šikovným rukám ľudových remeselníkov sa knižnica zmenila na jednu veľkú tvorivú dielnu. Žiaci základných škôl si mohli skúšať pletenie veľkonočných korbáčov, pletenie košíkov a rôznych dekoratívnych predmetov, špaňodolinskú paličkovanú čipku, výrobu veľkonočných ikebán a vencov, modelovanie ozdôb zo slaného cesta, hru na fujaru a píšťalky.

Nechýbala výzdoba veľkonočných kraslíc rôznymi technikami – dierkovanie, voskovanie,  madeirovanie. Kraslice patria k typickým symbolom veľkonočných sviatkov a dajú sa zdobiť viacerými výtvarnými technikami.

Ľudoví remeselníci v knižnici vytvorili atmosféru plnú tvorivosti, dobrej nálady a záujmu. Hlavne tí najmenší smelo zdobili, plietli, modelovali a potom si svoje veľkonočné výrobky usmiati a spokojní odnášali domov. Knižnica aj takýmito podujatiami prispieva k výchove najmladšej generácie k národným tradíciám.

Vojtech Majling (* 24. marca 1938 v Harmanci)

Je slovenský fotograf a zberateľ ľudovej slovesnosti. Od roku 1966 sa venuje výskumu ľudových zvykov a ľudových remesiel na území celého Slovenska. Navštívil 95 slovenských obcí, zmapoval 650 ľudových výrobcov. Zozbieral viac ako 10 tisíc čiernobielych a farebných fotografických záberov ľudových remeselníkov, viac ako 100 magnetofónových pásov autentických nahrávok ich spomienok.

Podieľal sa na propagácii ľudových remesiel v Banskej Bystrici. V roku 1982 -2001 vystavoval fotografie v Banskej Bystrici a v zahraničí, prispieval do časopisov a novín, je autorom scenára O ľudových remeselníkoch (STV Košice).

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: VKMK BB