FOTO: V Predvianočnej knižnici vládla vianočná atmosféra s koledami

KULTÚRA
0 /

Tohoročnú Predvianočnú knižnicu pripravili pracovníci Verejnej knižnice Mikuláša Kováča vo svojich troch pobočkách. Návštevníci si mohli prísť na svoje.

9.decembra na Fončorde

Ako prví si mohli neopakovateľnú vianočnú atmosféru vychutnať návštevníci v pobočke na Jilemnického ulici  48 na Fončorde. Príjemná nálada, vôňa pečených vianočných oblátok, výzdoba vianočných gulí, paličkovaná čipka, vianočné ozdoby a pozdravy z papiera, ikebany na vianočný stôl, výroba vianočných sviečok, a ďalšie.

Tvorivé aktivity uskutočnila knižnica aj vďaka ochotnej pomoci dobrovoľníčok. Zhliadnuť a vyskúšať si ich mohli všetci tí, ktorí zavítali do pobočky na Jilemnického ul. 48. Materské a základné školy, ktoré knižnicu navštívili prispeli k bohatému programu ukážkami vianočných kolied, piesní a básničiek pri vianočnom stromčeku a potešili najmä generáciu skôr narodených.

Seniori z Domova sociálnych služieb z Turčianskych Teplíc strávili príjemné popoludnie v tvorivej vianočnej atmosfére knižnice. Nechýbali ani seniori z Penziónu Jeseň a Denného centra Pohoda. Umelecký program ponúkli študenti Katedry slovenskej literatúry a literárnej vedy UMB pod pedagogickým vedením Mgr. Evy Pršovej, PhD. Priblížili vianočné zvyky, tradície a známe pranostiky adventu a vianočného obdobia. Detský folklórny súbor Matičiarik s pásmom vianočných tancov a piesní vykúzlil tú pravú vianočnú náladu, ktorou sa potešili aj klienti Domu Matky Terezy v Banskej Bystrici.

16.decembra v Sásovej

Predvianočná knižnica v pobočke Karpatská 3 sa tiež vydarila. Vianočné zvyky a tradície pútavým rozprávaním všetkým zúčastneným priblížila pracovníčka knižnice Anna Hrušková.

V spolupráci s dobrovoľníkmi ponúkli pracovníci knižnice návštevníkom tvorivé dielne:  výzdobu vianočných gulí, výzdobu medovníkov, pečenie vianočných oblátok, výrobu vianočných pozdravov a vkusných darčekov rôznymi tvorivými technikami. Dobrú náladu podfarbenú vianočnými koledami dotvárala bezprostrednosť a hravosť detí materských a základných škôl zo Sásovej.

17.decembra v centre mesta

Predvianočnú knižnicu pripravilo Oddelenie pre deti na Lazovnej ulici 26. Deti zo základných škôl z centra Banskej Bystrice si vyskúšali svoju šikovnosť v rámci viacerých tvorivých dielní. S pomocou  dobrovoľníčok tvorili vianočné pozdravy, ozdoby na stromček z papiera. Vyskúšali si aj výzdobu vianočných gulí, tvorbu vianočných obrázkov servítkovou technikou, výrobu jednoduchých šperkov, vianočných ikeban, štrikovanie, vyšívanie. Nechýbala výzdoba medovníkov a pečenie vianočných oblátok. Organizátorov a všetkých, ktorí do knižnice zavítali potešili deti vianočnými koledami a básničkami.

Predvianočná knižnica bola hlavne miestom a časom stretnutia sa s priateľmi knižnice a všetkými tými, ktorí sa rozhodli vianočnú atmosféru zdieľať s pracovníkmi Verejnej knižnice M. Kováča a ich hosťami.