FOTO: Spájanie sveta vidiacich a nevidiacich poéziou a prózou v knižnici

KULTÚRA
0 /

Všetci tí, ktorí prišli 10. novembra do pobočky Verejnej knižnice Mikuláša Kováča (VKMK) na Jilemnického ulici 48 mohli prežiť príjemné popoludnie s poéziou a prózou. V spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči (SKN) knižnica pripravila podujatie pod názvom „Klubovanie na cestách“.

Pri SKN v Levoči už piaty rok pracuje Literárny klub zrakovo znevýhodnených autorov, ktorý dvakrát do roka realizuje aj výjazdový literárny klub v partnerských knižniciach. Uvedený klub vznikol preto, aby vytvoril priestor zrakovo hendikepovaným, predovšetkým píšucim autorom. Mnohí z nich sa roky zúčastňujú na celoslovenskej súťaži pre zrakovo postihnutých – Dní Mateja Hrebendu, ktoré sú prístavom pre ich vlastnú tvorbu.

Samotné klubové stretnutia umožňujú autorom rôznych vekových kategórií stretnúť sa a diskutovať o vlastnej tvorbe, knižných novinkách a umení. Ich bonusom je vklad hosťa, či už básnika, prozaika, prekladateľa, literárneho kritika alebo divadelníka, ktorý sa k tvorbe začínajúcich autorov vyjadruje spolu s odborným garantom klubu – básnikom a porotcom literárnych súťaží Jánom Petríkom. Čestným hosťom podujatia bol básnik, spisovateľ, vydavateľ, cestovateľ Juraj Kuniak – významná osobnosť banskobystrického regiónu.

Mgr. Daniela Dubivská, vedúca Literárneho klubu pri SKN Levoča predstavila  v jednotlivých blokoch cestu Juraja Kuniaka k literatúre, jeho tvorbu a iné zaujímavosti, ktoré prítomným autorom mohli dodať inšpirácie a odvahu do ďalšej tvorby.

Na podujatí prezentovali svoju tvorbu viacerí zrakovo znevýhodnení autori. Ján Ličko, nevidiaci autor z Levoče má s poéziou bohaté skúsenosti. Uviedol svoje doteraz nevydané básne: Svedectvo doby a Nemohúcnosť. Ďalší nevidiaci autor Peter Haško, ktorý v súčasnosti pracuje ako korektor a sadzač Braillovho písma v SKN v Levoči, čítal v Braillovom písme ukážku svojej najnovšej prózy. VKMK oslovila zrakovo znevýhodnených autorov z regiónov Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Lučenec, Nitra.

Jozef Zbranek, pracovník pre spolkovú činnosť a členskú základňu Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska žije a tvorí v Nitre. Prezentoval básne: Hlas MatkyMama, mama, mama. Jeho písanie smeruje najmä k tvorbe aforizmov a epigramov. Autorky Alica Gajanová zo Svätého Antona a Renata Oláhová z Lučenca prezentovali svoje najnovšie básne s tematikou lásky, života, nádejí…

Podujatie svojím prednesom osviežil vynikajúci recitátor, nevidiaci redaktor Rádia Lumen Ondrej Rosík, ktorý bol v roku 2011 najrýchlejším Slovákom v písaní Braillovým písmom. V súčasnosti sa angažuje aj v spomínanom Literárnom klube v Levoči.

Na stretnutie s poéziou a prózou prišli v hojnom počte aj slabozrakí a nevidiaci čitatelia knižnice, tiež zástupcovia z Krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Spájanie svetov vidiacich a nevidiacich či inak hendikepovaných v oblasti tvorby možno vnímať ako prvok vzájomného obohacovania sa. V takejto atmosfére sa nieslo celé uvedené podujatie.

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: Milan Videršpan