FOTO: Prvý ročník festivalu Hory a mesto Banská Bystrica je za nami

KULTÚRA
0 /

V dňoch 9. – 11. novembra 2017, od štvrtka do soboty, sa v Múzeu SNP v Banskej Bystrici konal prvý ročník festivalovej prehliadky horských filmov a dobrodružstva „Hory a mesto Banská Bystrica“.

Počas troch dní konania festivalu si diváci mohli pozrieť pätnásť filmov s tematikou športu v horách, z toho sedem bolo slovenských filmov, ako napríklad „Vábenie výšok“, ktoré mapuje históriu slovenského himalájskeho horolezectva či „Sloboda pod nákladom“ o práci horských nosičov vo Vysokých Tatrách, obidva od Pavla Barabáša.

Úspechu sa tešil aj ochranársky dokument „Nesmrteľný les“, ktorý ukazuje krásu našej prírody, ktorú by sme mali chrániť omnoho viac, ako to robíme. Veľké výkony v oblasti skialpinizmu priblížili filmy „Akceptácia“ a „Obyčajní chlapci“, o prelezení v súčasnosti najťažšej cesty v Tatrách bol zasa film „Corona“.

Štvrtkový a sobotný večer patrili našim lokálnym športovcom, plné hľadisko zaujalo rozprávanie členov OZ Kolesom, tvorcov Laskomerských singletrailov, úspešného ultramaratónca Igora Bučeka a tiež úspešného skialpinistu Miroslava Leitnera. V sobotu popoludní spestril premietanie filmu „Nesmrteľný les“ jeden z jeho kameramanov Karol Kaliský, ktorý priblížil natáčanie a zodpovedal množstvo zvedavých diváckych otázok.

V piatok večer sa v kinosále v Pamätníku SNP stretla mladá slovenská lezecká elita a tak si diváci najprv vypočuli rozprávanie Ondra Húserku a Joža Krištoffyho o ťažkom prvovýstupe, ktorý vytvorili tento rok v Kirgizsku a neskôr Miša Sabovčíka o výstupe na osemtisícový vrchol Dhaulagíri.

Okrem toho návštevníkov potešili výstava fotografií ako i „Crazyshop“ vo foyer pred vstupom do kinosály, ale aj rôzne možnosti občerstvenia.

„Festival dopadol nad naše očakávania. Snažili sme sa pripraviť všetko najlepšie, ako sme vedeli, či už ide o zloženie programu alebo len množstvo drobností, ktoré súvisia s organizáciou takejto akcie. Čo nás ale naozaj veľmi príjemne prekvapilo, bola návštevnosť festivalu, keď bola kinosála počas všetkých štyroch blokov takmer plná. Veľká väčšina reakcií od návštevníkov, či už osobných, alebo v zlosovateľných anketách, bola pozitívna, preto veríme, že prídu aj o rok a že sa nám podarí v Banskej Bystrici vytvoriť tradíciu takéhoto festivalového víkendu,“

 hovoria organizátorky festivalu.

Počas štyroch blokov premietaní v popoludňajších hodinách a dvoch piatkových blokov premietaní pre stredné školy videlo program takmer 800 návštevníkov.

V piatok 10.11. uskutočnilo sprievodné podujatie, súťaž „Crazy schody“ v behu po schodoch pod Pamätníkom SNP a v sobotu popoludní 11.11. sa v priestoroch Múzea SNP konala partnerská akcia „Športujeme, lebo chceme“, obe pod záštitou CrazyWoMenActivePlanet, vďaka ktorým celý priestor Múzea SNP ešte viac ožil.

 

Zdroj: Daniela Jakubíková, Foto: Peťo Hlinka