FOTO: Prezentácia novej knihy Milana Magulu Rybájky & rybonmoty v knižnici

KULTÚRA
0 /

Vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča (pobočka Sásová) koncom marca spolu s autorom Milanom Magulom predstavili verejnosti v poradí už jeho štvrtú knihu.

Milan Magula, hoci sa narodil v Levoči, od troch rokov žije v Banskej Bystrici a preto sa právom považuje za Banskobystričana. Za dekádu užívania si dôchodku sem – tam niečo napíše či osedlá, (len tak, aby si neublížil), nejakého zo svojich koníčkov. Je si vedomý, že občas ich treba aj nachovať a napojiť. Zdrojom jeho inšpirácie sú často folklórne podujatia a príležitostné stretnutia s rodinou, najbližšími a priateľmi.

Umelecké, smutné aj veselé, ale aj gurmánske zážitky nasáva všetkými zmyslami. Starostlivo ich triedi, zakladá a pripravuje na úžitok Z takéhoto zorného uhla vníma aj vlastné športové aktivity, najmä lyžovanie, pobyt v horách, pustinách, pri vode. S udicou ale i bez nej.

Medzi jeho záľuby patria aj športový rybolov, lyžovanie, ale dominujú i umelecké záľuby – muzika, maľovanie, vyrezávanie (urobil dve výstavy) a písanie.

image012

V roku 2012 vyšla jeho prvá kniha Dva deka spomienok. O rok neskôr pokračovanie resp. nové príbehy Oko v alkohole. V týchto knihách ponúka čitateľovi príbehy a udalosti prežité v prekrásnom meste na Hrone, spomienky na Banskú Bystricu, spomienky na detstvo aj študentské časy, zachytávajúce radosti aj strasti bežného občana.

V roku 2014, symbolicky pri príležitosti 70.narodenín, mu vyšla tretia kniha Kolovrat. Nie je mu cudzia ani básnická tvorba. Tohto roku po vyše trojročnej pauze uzrela svetlo sveta v poradí už štvrtá kniha  Rybájky & rybonmoty.

Spisovateľ Milan Magula  o svojej knihe hovorí:

Oddychová literatúra pre malých aj veľkých je segment, kam by som sa s týmito spomienkami rád vtesnal. Mojím zámerom nebolo opísať väčšinu slovenských rybárskych revírov. Na Slovensku ich máme toľko, že by si zaslúžili encyklopedické spracovanie. Evolúcia však nemá zľutovania. Veľa z nich prirodzene (žiaľ, často aj naším pričinením) zaniká alebo sa mení.

Ďalej Magula dodáva:

No vznikajú aj nové. Zväčša už majú súkromných vlastníkov a súčasné (hrozí, že aj budúce) rybničné hospodárenie sa čoraz viac podobá onomu, ktorého sa prostá, no väčšinová rybárska verejnosť bojí, že bude z neho vylúčená. Ajhľa! Elitárstvo v jednej z najprirodzenejších a ľudstvu prislúchajúcich činností.“

image021

Príbehy v knihe sú striedané užitočnými ponaučeniami a múdrosťami. Obrázky do knihy kreslili žiaci ZUŠ Jána Cikkera v Banskej Bystrici pod vedením PaedDr. Štefana Pondelíka.

Úvodnú báseň Rybička z knihy zarecitoval vnuk pána Magulu Martinko Magula. Ukážky z  knihy  čítal hosť pána Milana Magulu, tiež vášnivý a dlhoročný rybár – herec Ivan Tuli Vojtek, člen činohry SND v Bratislave.

V závere prezentácie krstní rodičia Ivan Tuli Vojtek a Soňa Šóky pokrstili novú knihu šupinami z kapra a zaželali jej hlavne veľa čitateľov.

kniha

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: VKMK