FOTO: Posledný Sídliskový večerníček v Robotníckom dome

KULTÚRA
0 /

Tohtoročný letný seriál  bystrických Sídliskových  večerníčkov zavŕšilo v nedeľu podvečer  v Robotníckom dome Divadlo Hotel Mária s hrou „Gulliverov denník“. Po Radvani, Podlaviciach, Sásovej a Fončorde  to bol piaty mestský večerníček.

Gulliverov denník

Rozprávka na motívy románu Jonathana Swifta „Gulliverove cesty“ kvôli chorobe Šaša nahradila deťom pôvodne ohlásenú rozprávku „Šašo múdrejší ako kráľ“, ale neľutovali. Napriek dažďu prišli aj s rodičmi na vtipné predstavenie, v ktorom si dokonca mohli aj zahrať.

V rozprávke o dobrodružstvách kapitána Gullivera, okrem všeobecných známych Obrov a Liliputánov hlavný hrdina stretol pirátov a navštívi lietajúci ostrov a krajinu koní. Všade sa stretáva s hlavným problémom – rôzne správanie a zvyky.

Tak si diváci z tejto rozprávky mohli okrem zážitku a zábavy odniesť aj poučenie o tom , ako sa správať k druhým osobám. Namiesto opovrhovania je treba viac tolerancie a pochopenia. Rozprávka bola veľmi vtipne podaná, kapitán Gulliver do nej vtiahol aj deti z hľadiska, ktoré bezprostredne  reagovali na dej hry.

Divadlo Hotel Mária

Je to divadlo, ktoré nemá hotel, preto je všade. Divadlo „hotel“ je generačne, umelecky, priestorovo, žánrovo, politicky, sociálne a profesne otvorený novým talentovaným ľuďom, iným prístupom v tvorbe. Otvorený je pre diskusiu a otvárajúci priestor tvorcom, kde môžu uskutočňovať svoje nápady.

Divadlo vzniklo 16. septembra 2011 ako občianske združenie. Vytvára a organizuje dramatické a literárne prezentácie, ako sú predstavenia, literárne večery, večery poézie, prezentácia literárnych a dramatických textov aj na webových stránkach. Ďalej sú to vzdelávacie aktivity – workshopy a tvorivé semináre.

Od svojho vzniku Divadlo Hotel Mária účinkovalo na rôznych festivaloch.  Odohralo množstvo predstavení pre verejnosť a školy po celom Slovensku.

Umelci divadla sú s voľným pohybom: Medzi zakladajúcich členov  patria  Mgr.art Boris Kováč – herec, režisér a Mgr.art Miroslav Zwiefelhofer – divadelná kritika, dramaturgia. Členovia a účinkujúci: Katarína Baranyaová, Natália Lištiaková, Zuzana Hirt, Dávid Šimon, Andrej Polakovič,Tatiana Hatadámová, Karin Klimentová  a ďalší, ktorí chcú uskutočňovať, svoje nápady a z rôznych príčin nechcú byť menovaní.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová