FOTO: V Podlaviciach deti zachraňovali Ruženku

KULTÚRA
0 /

Prázdninový seriál Sídliskových večerníčkov končil v sobotu v Podlaviciach. Zhoršené počasie prinútilo organizátorov premiestniť rozprávkové predstavenie prešovského Divadla na Doske z exteriérov do Kultúrneho domu.

Cesta okolo  sveta alebo zachráňme Ruženku

Deti aj s dospelými sa tentoraz pobavili na rozprávkovej klauniáde s prvkami interaktívneho divadla o dvoch cestovateľoch – špecialistoch, ktorí sa nedopatrením zaslúžia o záchranu princeznej Ruženky.

V predstavení si spolu s dvomi hercami zahrali aj deti. Vtipné rozprávanie bolo popretkávané piesňami, na čom sa zabávali malí i veľkí diváci, ktorí často odmeňovali účinkujúcich potleskom.

Divadlo Na Doske

Vzniklo koncom roka 2002 v kuchyni na Clementisovej ulici v Prešove rozhodnutím niekoľkých hercov asi v tomto znení (originál sa nezachoval):

„Koniec hladovania, vymyslime niečo.“

A tak herci začali vymýšľať a robiť, ale neskôr  zistili že by sa to patrilo aj nejako zoficiálniť. Tak sa zaregistrovali a oficiálne vznikli 7. mája  2003.

Divadlo sa zameriava hlavne na najmladšiu generáciu, ktorej horná veková hranica však nie je nijako obmedzená. Hrajú pre všetky deti od 2 do 100 rokov.

Za dobu svojej existencie divadlo odohralo niekoľko stoviek repríz a videlo ho tisíce detských očíčiek. Cieľom je rozdávať radosť z divadla a vytvárať k nemu pozitívny vzťah aj v oblastiach, kde kamenné divadlá nemajú záber.

Divadlo Na Doske svojím pôsobením oslovuje aj cieľovú skupinu zdravotne postihnutých a jeho snahou je pravidelne hrávať aj pre deti zo sociálne slabších rodín, prípadne pre deti z detských domovov. Divadelníci sa tiež podieľali na audiovizuálnom spracovaní niekoľkých kníh pre zrakovo postihnutých.

Divadlo okrem samotnej tvorby predstavení aj pravidelne vytvára tvorivé dielne pre deti a mladých nadšencov divadla.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová