FOTO: Námestím poletovalo tisíce bublín, nechýbal smiech a radosť

KULTÚRA
0 /

V utorok popoludní na Námestí SNP medzi množstvom ľudí lietali bubliny z bublifukov. Bol Deň bublín – Bubble Day.  

Mottom tohtoročného medzinárodného podujatia bolo „Bubble Day bez hraníc“ , pretože nepozná miesto, diaľku ani štát. Je to o ľuďoch a pre ľudí. Organizátori vytvorili tímy dobrovoľníkov v 18 mestách nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Jedným z nich sa stalo mesto pod Urpínom.

Prvý viceprimátor Jakub Gajdošík na otvorení bystrického Dňa bublín uviedol:

„Chcem sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí prišli na Námestie SNP. Takéto akcie pokladám za dôležité, lebo ich hlavnou myšlienkou je šírenie pozitívnej energie. Takto si ľudia môžu vytvárať dobré vzťahy medzi sebou a k svojmu mestu.“

Za akciou sa ukrýva tím mladých ľudí s chuťou zmeniť uponáhľané dni a vytvoriť nevšedný moment vo vlastnom meste, ktorého súčasťou sú malí aj veľkí Bystričania. Tých prišlo na Námestie SNP niekoľko stoviek. Organizátori pre nich pripravili pokračovanie netradičného podujatia, ktoré vnáša do miest farby dúhy, usmievavé tváre ľudí a spomalené kroky času. Nad Banskou Bystricou lietali bubliny z množstva bublifukov. Tá najväčšia vzlietla presne o 17:10 hod.

Deň bublín (Bubble Day) vznikol v roku 2014 vďaka iniciatíve vysokoškoláčky Lucii Randovej a viaceré slovenské mestá sa vtedy zaplavia bublinami. Jaroslav Dodok pri otvorení akcie ako organizátor povedal:

„Som rád, že na toto podujatie prišli ľudia rôzneho veku, aj znevýhodnení či takí, ktorí sa nezapájajú do verejného života. Vládne tu skvelá nálada a úsmevy, všetci môžu bublifukovať a spojiť sa do jednej ľudskej reťaze.“

To sa aj stalo za pomoci známej rozprávkovej dvojice Máši a medveďa pri tónoch mladých gitaristov, z čoho mali radosť najmä deti. Tie bublifukovali o sto šesť, ale nedali sa zahanbiť ani dospeláci.

Bubble Day je jeden z tých dní na ktoré sa nezabúda. Dokáže ľudí zastaviť, spojiť, vytvoriť úsmev na perách a vrátiť späť roky, ktoré predstavovali ich detstvo. Je to deň, kedy sa ľudia z miest stretnú na námestiach a iných verejných priestoroch s bublifukom v ruke a dobrou myšlienkou v srdci. Nadýchnu sa, vyfúknu bubliny a tešia sa z ich letu. Do videnia v roku 2016.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová