FOTO: Knižnice na Slovensku i v Banskej Bystrici majú svoj týždeň

KULTÚRA
0 /

Týždeň slovenských knižníc 2016 začal v pondelok krátko pred obedom príchodom Knižničného expresu, ktorý dnes priviezol z Bratislavy do Banskej Bystrice zástupcov profesijných knihovníckych združení, ministerstva kultúry či riaditeľov akademických a verejných knižníc: následne sa v Štátnej vedeckej knižnici slávnostne otvoril už 17. ročník tejto tradičnej celoslovenskej akcie.

Knižničný expres

Špeciálny vozeň s knihami, ktoré si môže ktorýkoľvek cestujúci vo vybraných rýchlikoch počas jazdy bezplatne požičať a prečítať, vypravila Železničná spoločnosť Slovensko ako jeden z hlavných partnerov Týždňa slovenských knižníc, ktorý potrvá od 1. do 6. marca. Knihy so záložkami venovalo Kníhkupectvo Martinus v spolupráci so Staromestskou knižnicou v Bratislave a Ústrednou knižnicou Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Hostí z Bratislavy čakali na malej stanici ich banskobystrickí kolegovia s knižničnými hliadkami a transparentom: „Týždeň knihy nestačí, na knihy viac peňazí.“ Riaditeľ verejnej knižnice Mikuláša Kováča Peter Klinec jeho znenie vysvetlil slovami:

„My knihovníci robíme akcie po celý rok, preto týždeň nestačí. Čo sa týka verejných knižníc, sú to akcie pre deti i dospelých, ktoré majú podporiť čítanie kníh, ale narážame na nedostatok financií, čo by malo byť témou pre našich zriaďovateľov.“

Tlačová beseda v ŠVK

Ústrednou celoslovenskou akciou počas Týždňa slovenských knižníc 2016 budú knižničné hliadky zložené zo študentov, ktoré odmenia čítajúcich na verejných priestranstvách záložkami do kníh.

Organizátormi podujatia sú Slovenská asociácia knižníc (SAK) a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK). Ambasádorom Týždňa slovenských knižníc 2016 je po tretí raz Ján Gallovič, člen činohry Slovenského národného divadla, ktorý na tlačovej besede povedal:

„Ako vysokoškolský pedagóg som v knižnici skoro každý týždeň. Chtiac-nechtiac porovnávam svoje začiatky návštevy v knižnici s tým ako to prebieha dnes. Keďže vidím, že je tu istý deficit v životnom štýle, lebo pre mňa to bol v detstve a mladosti životný štýl, mám pocit, že v tom súboji s internetom je trošku problém. Ak mám šancu povzbudiť čitateľov v životnom štýle permanentného čítania a vzdelávania sa v zmysle nielen povrchne sa cez internet dotýkať nejakých informácií, ale tak trochu vojsť do vzácnych databáz, ktoré slovenský knižničný fond ponúka, má to zmysel.“

Ďalej dodal:

„Do knižnice sa chodí skôr mlčať, pracovať intelektuálne, mysľou, zavrieť sa do seba a posúvať svoje poznanie ďalej. Sú to nádherné zdroje poznania.“

Sú to práve knižnice, ktoré napriek množstvu rôznorodých problémov a nedostatku finančných prostriedkov, ponúkajú veľa zaujímavého, nového, poučného i zábavného pre čitateľov, používateľov a návštevníkov, a to nielen vo svojich priestoroch, ale čoraz viac aj prostredníctvom internetu.

Podľa predsedníčky Slovenskej asociácie knižníc Emílie Antolíkovej 17 rokov ich utvrdilo v tom, že táto celoslovenská významná akcia má veľký význam nielen pre knižnice, ale i širokú verejnosť:

„Tá začala knižnice vnímať nielen ako miesta požičiavania si kníh, ale tiež ako miesta stretávania sa a poznania informácií. Hoci slovenské knižnice organizujú rôzne podujatia počas celého roka, či už ide o veľké alebo malé obecné, podujatia nahustené do jedného týždňa, ktoré sú vzorkou toho, čo ponúkajú, vyznejú silnejšie.“

Na tlačovej besede, ktorú viedla Soňa Šóky, vystúpila aj predsedníčka Spolku slovenských knihovníkov a knižníc Silvia Stasselová, riaditeľka Univerzitnej knižnice UMB Ľudmila Homolová, riaditeľka ŠVK Oľga Lauková a riaditeľka Akademickej knižnice UK v Bratislave Daniela Gondová, ktorá neskôr prevzala cenu Slovenskej asociácie knižníc SAKAČIK 2015 za portál informačnej a mediálnej gramotnosti https://midas.uniba.sk.

Slávnostné otvorenie

Na slávnostnom otvorení Týždňa slovenských knižníc 2016 odhalili sochu Mateja Hrebendu od Fraňa Štefunku.

Ďalšími spoluorganizátormi slávnostného otvorenia Týždňa slovenských knižníc boli Verejná knižnica Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici a Univerzitná knižnica Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, za účasti zástupcov Ministerstva kultúry SR, Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR, Združenia miest a obcí Slovenska, mesta Banská Bystrica, zriaďovateľov knižníc, zástupcov knihovníckych profesijných združení a knižníc všetkých typov zo všetkých regiónov Slovenska a tiež zástupcov médií.

Týždeň slovenských knižníc 2016 bude aj tento rok prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí pozitívne zviditeľňovať knižnice, ako významné kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, ktoré plnia svoju nezastupiteľnú úlohu v rozvoji znalostnej spoločnosti.

Autor: (tom), Foto: redakčné