FOTO: Klavírny virtuóz Jozef Holly vypredal Robotnícky dom

KULTÚRA
0 /

Piatkový večer vo vypredanom Robotníckom dome patril skvelému klaviristovi, showmanovi a spevákovi, ktorým bol Jozef Holly & Band s piano show. Koncert exkluzívne obohatilo sláčikové kvinteto.

Koncert Jozef Holly & Band

Aj v Banskej Bystrici sa potvrdilo, že koncerty Jozefa Hollyho sú plné energie, emócií a úžasu, Umelcova hra na klavír je koncentrovaná energia, ktorá popiera všetky fyzikálne zákony. Získate pocit, že pod jeho prstami klávesy čoskoro vzbĺknu, rovnako ako pod vylúdenými tónmi nejedna umelecká duša.

 

Jozef Holly spája rôzne hudobné žánre (klasiku, pop, jazz) Jedinečným spôsobom posúva pojem „klavír“ do nových dimenzií a zároveň bližšie k publiku. Klasické skladby hudobných velikánov, filmové skladby v modernej úprave, ale aj hity súčasnosti v klavírnom prevedení tohto rodáka z Ružomberka, si môžete vypočuť v rámci jeho jarného turné. 

Niektoré tohtoročné vystúpenia Jozef Holly & Band sú obohatené aj o sláčikové kvinteto a tympany. Jeho fanúšikovia sa majú vždy na čo tešiť. Rovnako ako tí banskobystrickí  počas piatkového májového večera. Na koncerte účinkovali: Jozef Holly (klavír, spev), Peter Szabo (bass gitara), Pavol Ballo (bicie) a  Matej Šajgalík (klávesy).

 

Jozef Holly

Narodil sa 18. augusta 1977 v Ružomberku. Jeho otec, všestranný hudobník a spevák, objavil talent u svojho syna v siedmich rokoch a začal ho učiť hrať na klavíri. Neskôr Jozef zdokonaľoval svoju klavírnu hru na Žilinskom Konzervatóriu, kde sa popri klasickej hudbe venoval aj jazzu a navštevoval Bigband. 

Niekoľko rokov strávil v Nemecku, kde účinkoval v kúpeľnom orchestri, hosťoval na výletných lodiach a neskôr odišiel ako sólista do Švajčiarska. Pracoval napríklad v tých najlepších hoteloch, Grand Hotel National – Luzern, Grand Hotel Quellenhof – Bad Ragaz a Panorama Resort Feusisberg, vysoko nad Zürichom. 

V roku 2004 nadchýnal hostí na známej lodi MS Berlín spoločnosti Reederei Deilmann., a tak netrvalo dlho, kým začal účinkovať na slávnej „Lodi Snov“ MS Deutschland, ktorá je známa z nemeckého seriálu (Das Traumschiff), vysielaného aj v Slovenskej televízii. Tu ho počul Rolf Arland, skladateľ najznámejších hitov speváka – Roy Black.

 Textár a producent Wolfgang Hofer mu ponúkol, aby aranžoval a nahral známu Udo –Jürgens – skladbu „Frauen“. Výsledok tejto nahrávky Hofera nadchol a následne ju predložil spoločnosti „Sony BMG“, ktorá prejavila o Jozefa záujem.

Autor: (dem), Foto: Mirka Chabadová