FOTO: Folklórne súbory Prvosienka a Bystrina s vianočným programom

KULTÚRA
0 /

Vo štvrtkovom programe Banskobystrických Vianoc 2016 vystúpili na Námestí SNP DFS Prvosienka a FS Bystrina. V chladnom počasí rozohriali vďačné publikum.

Z pódia zazneli vianočné tóny ľudových skladieb a piesní s vinšovačkami mladých bystrických umelcov. Odmenou im bol mohutný potlesk divákov, ktorým spríjemnili  decembrový večer.

DFS Prvosienka

Detský Folklórny súbor PRVOSIENKA bol založený v roku 1980  ako súčasť odboru ZUČ pri Dome kultúry pod vedením manželov Vlasty a Ľubomíra Gagovcov. Od jari 1986 je  umeleckou vedúcou  a choreografkou súboru  Ing. Iveta Bariaková, od októbra 1987 ďalšou umeleckou vedúcou je  Helena Homolková.

Vedúcim ľudovej hudby  od septembra 1990 až  do novembra 2010 bol  Július Zachar. Od septembra  2011 vedie Ľudovú hudbu Eva Stráňavská.

Deti a mládež vo veku od 4 do 16 rokov sa takmer 30 rokov stretávali v Dome kultúry  dva až trikrát v týždni. V súbore tancovali, spievali a hrali často aj mládežníci vo veku 16 až 21 rokov, ktorí odmietali odísť do starších súborov,  chceli spolu pokračovať  iba v Prvosienke. Aj takéto prejavy spolupatričnosti k súboru vždy patrili medzi najkrajšie odmeny pre jeho vedúcich   Odrastenci účinkujú  v mládežníckych súboroch po celom Slovensku i v Lúčnici.

Po predaji Domu Kultúry v roku 2009 o 75 – členný detský foklórny súbor nikto v Banskej  Bystrici nejavil záujem. Umelecká vedúca a choreografka Prvosienky Iveta Bariaková prijala pomocnú ruku od známeho hudobníka Alexandra Daška.  V súčasnosti DFS Prvosienka  zastrešuje Súkromná umelecká škola LAVUTA pod jeho vedením.

Repertoár  Prvosienky tvoria speváci (sólo i skupinové spevy) a inštrumentalisti (drumble, fujara, heligonky, píšťala, zvonkohra). Cimbalová ľudová hudba (od založenia muziky súbor vystupuje iba za sprievodu tzv. živej muziky) sprevádza tance a piesne z viacerých regiónov Slovenska, čím divákovi ponúka programovú pestrosť prvkov, krojov a charakteru. Deťom v súbore tak prirastá k srdcu  nádherná rôznorodosť nášho malého Slovenska. Súbor dosahuje úspechy na festivaloch doma i v zahraničí.

FS Bystrina

Tento súbor z Banskej Bystrice vznikol v októbri 1980. Viac ako 50 mladých ľudí, prevažne študentov stredných a vysokých škôl, ktorých spája spoločný záujem o slovenský folklór, sa snaží uchovávať ľudové tradície rázovitých regiónov Slovenska.

Vyspelosť tohto amatérskeho telesa potvrdzuje skutočnosť, že folklórny súbor Bystrina na vysokej úrovni prezentuje tance z takmer celého Slovenska. Domácim a zahraničným obdivovateľom takto núka ucelený obraz vo folklóre slovenského ľudu. Okrem tanečnej a hudobnej zložky má súbor aj inštrumentálnu a spevácku zložku.

Svojou tvorbou súbor šíri radosť po celom Slovensku a svoje umenie predvádza na mnohých folklórnych festivaloch, vrátane. Osobnosti ako Mgr. Tibor Sedlický, Ján Pivoluska, Juraj Pecník a mnohé ďalšie zanechali svoj výrazný rukopis na dobrom mene Bystriny.

Folklórny súbor pod vedením Martina Pecníka uskutočňuje každoročne viac ako 30 vystúpení na domácich pódiách. Precestoval takmer celú Európu a zúčastnil sa aj na festivaloch v Ázii a Afrike.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová