FOTO: Celeste Buckingham a MOJE POVSTANIE.SK v Banskej Bystrici  

KULTÚRA
1 /

Banskú Bystricu v stredu navštívila známa speváčka Celeste Buckingham a predstavila multimediálny projekt MOJE POVSTANIE.SK  pre mladých ľudí v súvislosti so 70. výročím SNP. V Cikkerovej sieni na Radnici ju privítali bystrickí školáci.

Sú to príbehy individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí počas SNP V šiestich krátkych príbehoch si hlavných hrdinov zahrali známe osobnosti, ako Dominika Cibulková, Celeste Buckingham, Tomi Kid Kovács, Lukáš Latiňák, Majk Spirit a Miro Šatan.

„Som rád, že po našom projekte 7 osobností – sedem tvárí 70.výročia SNP môžeme privítať v Banskej Bystrici jednu z aktérok ďalšieho multimediálneho projektu MOJE POVSTANIE.SK Celeste Buckingham spolu so žiakmi základných škôl v Banskej Bystrici, pre ktorých je určený,“

uviedol na úvod stretnutia v Cikkerovej sieni zástupca banskobystrického Múzea SNP Dalibor Lesník, ktorý zo zdravotných dôvodov ospravedlnil neúčasť  vyše 80-ročnej pani Valašťanovej, priamej účastníčky vypálenia obce Kalište.

Úspešný projekt MOJE POVSTANIE.SK potom predstavila samotná Celeste Buckingham, ktorej otec je Američan a matka Švajčiarka, ona žije striedavo na Slovensku alebo v americkom Nashville. Jej starý otec bojoval ako americký vojak v druhej svetovej vojne a mal priateľov na Slovensku.

„Aj keď už medzi nami nie je, dúfam, že sa na to všetko díva odtiaľ zhora. Dnes tiež musíme na  celom svete bojovať za našu. Aj tí ľudia, ktorí bojovali za slobodu v SNP boli raz deti, ako vy, ale život pred nich postavil veľkú skúšku. To sú skutočné príbehy hrdinstva. Ja vo filme predstavujem mladú učiteľku Máriu, ktorá vo vlaku medzi nemeckými vojakmi preniesla partizánom v kufri vysielačku,“

povedal o svojom pohľade na SNP Celeste Buckhingham.

Šesť dokumentov o skutočných hrdinoch z SNP , ktoré priniesla na videách RTVS, si potom mohli pozrieť školáci. Celeste ich následne vyskúšala zo znalostí histórie SNP kvízovými otázkami, na ktoré dostala správne odpovede.

Na záver všetkým zaspievala niekoľko svojich skladieb spolu s gitaristom  Matejom Vávrom, ktorý jej úspešne sekundoval aj svojím hlasom. Po malom koncerte nasledovala autogramiáda pre nadšených školákov, ktorí si okrem príjemného zážitku so sympatickou Celeste odnášajú aj praktické vedomosti o hrdinstve našich ľudí počas SNP.

Okrem stredajšej akcie v Banskej Bystrici stále pokračuje výzva verejnosti na webovej stránke www.mojepovstanie.sk. Výzva platí pre všetkých, aby po vzore hrdinov z filmov posielali svoje príbehy a historky z Povstania, ktoré sa stali v ich okolí, v ich rodinách.

Hľadajú sa autori námetov a scenárov alebo priamo sfilmované krátke príbehy. Autentické a originálne príbehy, ktoré sú postupne na web stránke zverejňované, už zaslali potomkovia známych i neznámych hrdinov z celého Slovenska, ale aj z USA.

Celeste Buckingham sa vráti do Banskej Bystrice v nedeľu o 13:00 hod., aby v multikine Cinemax BB spolu s ďalšími protagonistami a tvorcami uviedla predpremiéru filmovej rozprávky Láska na vlásku.