FOTO: Alexandrovci pred bystrickým koncertom v Daškovej SZUŠ LAVUTA

KULTÚRA
0 /

To sa len tak nevidí. Slávni Alexandrovci pred večerným koncertom na bystrickom Zimnom štadióne navštívili Súkromnú základnú umeleckú školu LAVUTA v Sásovej na Magurskej 14, ktorú vedie známy hudobník Alexander Daško.

Nezabudnuteľné stretnutie v Lavute

Návštevu Lavuty dohodla s ruským veľvyslanectvom Daškova manželka. Medzi umelecky nadané bystrické  deti prišiel zbormajster, dvaja sóloví speváci, balalajkár a harmonikár Alexandrovcov. Záujem o stretnutie s týmito legendárnymi umelcami bol obrovský, kapacita školy však obmedzená.

Mal som veľa telefonátov od známych Bystričanov, že by sa radi stretli s Alexandrovcami  v našej škole, ale prednosť mali samozrejme naši žiaci. Pre nich to bol azda najväčší zážitok v živote, vidieť naživo týchto umelcov, o ktorých toľko počuli, dokonca si s nimi môcť aj zaspievať,”

 povedal pre náš portál Alexander Daško.

Alexandrovci predstavili deťom stručnú históriu tohto svetoznámeho armádneho súboru a troche ich zasvätili  do svojho umenia formou workshopu. Najskôr zazneli ich známe či menej známe ruské piesne.  Potom si zaspievali spolu s deťmi.  Nechýbala „Kaťuša“, ale ani slovenská ľudová “Na Kráľovej holi”.

„Takto som naše deti ešte nevidel. Keď chodíme spolu na koncerty, tak sa hmýria a bavia medzi sebou. Tu pri Alexandrovcoch ani nemukli, sedeli a počúvali, po ich vystúpeniach zrazu spontánne tlieskali a skandovali. To už ani nehovorím, keď si s nimi zaspievali. Pri odchode našich hostí zborovo kričali „spasíba“, Alexandrovci odpovedali „ďakujeme“, deti dasvidánia“ a Rusi „do videnia“. Bolo to úžasne milé a príjemné, aj takto sa dá pozitívne motivovať deti k umeniu či hudbe,“

dodal Alexander Daško, ktorý okrem Súkromnej umeleckej ZŠ LAVUTA. vedie aj kapelu Gipsy Band.

Medzi  hosťami, ktorí si spolu s deťmi a Alexandrovcami  aj zaspievali v zmiešanom súbore, bola aj prvý viceprimátor mesta Jakub Gajdošík a poslanec Daniel Karas, ktorý je predsedom školskej komisie. Pre oboch to bol tiež silný zážitok, nehovoriac o zmiešanom speváckom zbore s ich účasťou.

Okrem privítania v našom meste som im poďakoval za to, že si dopoludnia našli čas a prišli príjemne prekvapiť deti na túto umeleckú  školu v Sásovej.  Všetci sme mali veľký zážitok. Nestáva sa často, že u nás na sídlisku vystupujú takí svetoznámi umelci.“

uviedol Jakub Gajdošík.

Daniel Karas ho doplnil:

„Mám rád legendárnych Alexandrovcov a vidieť ich po minuloročnom leteckom nešťastí opäť v Banskej Bystrici je fantastické. Oceňujem aj prácu SZUŠ Lavuta, ktorá poskytuje vzdelanie umelecky nadaným deťom  zo sociálne slabších rómskych i nerómskych rodín v našom meste.”

Večerný koncert Alexandrovcov na  zimnom štadióne  bol skvelým vyvrcholením ich krátkeho pobytu v našom meste pod Urpínom, počas ktorého sa o svoje umenie podelili s deťmi i dospelými fanúšikmi.

Alexandrovci

Svetoznámy vojenský súbor Alexandrovovci založil 12. októbra 1928 začínajúci skladateľ, generálmajor a profesor moskovského konzervatória Alexander Vasiľjevič Alexandrov. Vtedy súbor tvorilo 12 ľudí – osem spevákov, dvaja tanečníci, harmonikár a recitátor.

V priebehu 2. svetovej vojny sa Alexandrovci rozdelili do niekoľkých skupín a sovietskych vojakov po celý čas trvania vojny povzbudzovali ruskými národnými a vojenskými piesňami, napríklad aj Svjaščennaja vojna (Svätá vojna), ktorá je dodnes odkazom zakladateľa súboru Alexandrova.

V roku 1946 sa vedenia umeleckého kolektívu ujal jeho syn Boris Alexandrovič Alexandrov a do roku 1986 dôstojne pokračoval v tradíciách svojho otca. Alexandrovov súbor piesní a tancov bol svojho času oficiálnym armádnym súborom Červenej armády bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR), v súčasnosti Ruskej federácie.

Jeho členmi sú výhradne muži, ktorí prešli prísnym výberom v konkurze. Ich repertoár je zložený z ruských národných piesní (Kaťuša a Kalinka), cirkevných skladieb (Ave Maria), ale aj modernej hudby.

Významnú časť Alexandrovcov tragicky postihlo letecké nešťastie 25. decembra 2016 so 64 obeťami z radov umeleckého súboru. Legendárny sólista Vadim Ananev, ktorý neabsolvoval tragický let kvôli narodeniu dieťaťa, k súčasnému turné Alexandrovcov po Slovensku aj s koncertom v Banskej Bystrici poznamenal:

 „Diváci cítia, že do vystúpení dávame celú svoju silu. Noví sólisti pripravujú skladby, ktoré spievali moji kolegovia na minulých koncertoch. Máme veľmi dobré tradície a verím, že nebudú porušené ani na tomto turné. Myslím si, že ohodnotíte ich umenie a oni vám odovzdajú svoju dušu.“

 Vadim mal pravdu, súdiac podľa ohlasov detí z Lavuty i návštevníkov ich bystrického koncertu 2. júna 2017.

 

Zdroj: (tom), Foto: mesto BB a FB, video: youtube