Film Súkromné životy režiséra Dušana Hanáka v knižnici

KULTÚRA
0 /

Verejná knižnica Mikuláša Kováča  pozýva  Bystričanov na májové kino premietanie filmu Dušana Hanáka Súkromné životy (1990) ošetreného audio komentárom. Karola Trnku.  Film sa premietne v pondelok 28. mája 2018 o 14:00 hod. v pobočke VKMK na Fončorde, Jilemnického 48, vstup je voľný.

Súkromné životy

Mnohé z autorsky mužských výpovedí vypovedajú o ženskom svete aspoň s takou vnímavosťou ako samotné ženské autorky. Na hranice územia slovenského ženského filmu vstúpil tematizáciou ženy aj režisér Dušan Hanák predovšetkým svojimi projektmi Tichá radosť (1985) a Súkromné životy (1990).

Dušan Hanák, režisér---Dusan Hanak

Hanákove filmové ženy sa vo väčšine prípadov ukrývajú vo svojich nie veľmi stabilných, malých, uzavretých svetoch. Ticho sa bránia, vylúčiac zo svojej tesnej blízkosti mužov, cez ktorých sa stávajú príliš zraniteľné. K svojmu koprodukčnému slovensko – nemeckému filmu Súkromné životy známy režisér povedal:

„Tento film je o problémoch a túžbach dvoch nevlastných sestier. Psychologička Naďa a herečka Elena túžia po vzájomnej blízkosti a spolupatričnosti. Je to narcistický vzťah. Vždy ma zaujímalo to, čo je skryté, čo ľudí spája a rozdeľuje. V inej rovine sa tu hovorí o súkromných životoch v totalitnej spoločnosti. Spisovateľ Martin bojuje o svoju identitu a o právo žiť a pracovať tak, aby bol so sebou spokojný. Ale to je spoločná téma všetkých postáv nášho príbehu.“

Autor sa tu opäť sústreďuje na materstvo ako základnú os ženskosti: kým Elene sa v neskoršom veku narodí prvé dieťa, Naďa prežíva krízu po operácii, ktorá ju pripravila o možnosť mať deti. Zároveň ide o stretávanie sa a míňanie troch rôznych osobností, troch márnych pokusov o šťastie. Film získal v roku 1991 Cenu poroty na MFF v Štrasburgu.

sukromne zivoty2

Súkromné životy, 1990, 106 min.

Réžia: Dušan Hanák
Hrajú: Jana Šulcová, Magda Vášáryová, Stano Dančiak, Zdena Studenková, Michal Dočolomanský, Václav Helšus, František Dominik Staněk, Zuzana Cigánová a ďalší.

 

Autor: (dem), Foto: ilustračné a archív