Festival Vivat vox organi 2017 v Banskej Bystrici od 2. augusta

KULTÚRA
0 /

Už od augusta sa všetci milovníci organovej hudby môžu na tešiť na 5. ročník medzinárodného organového festivalu Vivat vox organi 2017 v Banskej Bystrici. Tento rok sa v Banskej Bystrici zíde dovedna 12 umelcov, ktorí predstavia svoje umenie v troch významných chrámoch, na troch výnimočných organoch, v rámci jedenástich festivalových koncertov.

Otvárací koncert

Hlavným dejiskom festivalu sa opäť stane katedrála sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici. V rámci festivalu sa však návštevníci môžu tešiť aj na dva mimoriadne koncerty, ktoré sa budú konať na historickom organe v bazilike Návštevy Panny Márie na Starých Horách a na romantickom organe v Evanjelickom kostole a.v., na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

Na otváracom koncerte tohtoročného organového festivalu v meste pod Urpínom sa v stredu 2. augusta 2017 o 19:30 hod. v banskobystrickej katedrále predstaví skvelý francúzsky organista, improvizátor, pedagóg, skladateľ, ale aj básnik Jean-Pierre Griveau. Jean-Pierre je titulárnym organistom v Cathédrale d`Orléans, kde pôsobí za dvoma historicky významnými organmi legendárnej organárskej firmy Cavaillé-Colla. Spolu s týmto význačným organistom sa predstaví aj skvelá sopránistka Corine Sertillanges, ktorá spolu so Jeanom-Pierrom koncertuje po celom svete.

Slovenský organista František Beer, ktorý aj napriek svojmu mladému veku patrí medzi popredných slovenských organistov, je na festivale Vivat vox organi akousi stálicou. Jeho koncerty sú vždy plné virtuóznych výkonov, pozitívnych emócii publika, ale aj nápaditých interpretácii a myšlienok. Svoj koncert v banskobystrickej katedrále prednesie v stredu 9. augusta 2017 o 19:30 hod.

Bohatá koncertná ponuka

V poradí tretí festivalový koncert bude 16. augusta 2017 o 19:30 hod. v katedrále sv. Františka Xaverského patriť poľskému organistovi Przemyslawovi Kapitulovi. Tento poľský organista je vyhľadávaným interpretom organovej hudby. Za rok odohrá viac ako sto organových koncertov po celom svete. Okrem toho je organizátorom viacerých organových festivalov, v rámci ktorých organizuje okolo 150 organových koncertov ročne.

Pozvanie na tohtoročný organový festival v Banskej Bystrici prijal aj jeho hlavný spoluorganizátor, popredný slovenský organista, skladateľ, vysokoškolský pedagóg a organizátor kultúrno-duchovného života na Slovensku Stanislav Šurin. Po mimoriadne úspešnom koncerte z minulého ročníka nášho organového festivalu s panovou flautou, prináša aj tento rok nápadité spojenie organovej hudby a recitácie. Spolu so Stanislavom zavíta do Banskej Bystrice aj český herec Vladimír Krátky. Ich koncertný program si budeme môcť vypočuť v stredu 23. augusta 2017 o 19.30 hod. v katedrále.

Inšpirovaný romantizmom

Poslednú augustovú stredu do Banskej Bystrice zavíta nemecký organista a vždy pozitívne naladený pán Stefan Kagl, ktorý je napriek svojmu nemeckému pôvodu výrazne inšpirovaný francúzskou organovou hudbou obdobia romantizmu. Je držiteľom viacerých prestížnych ocenení za interpretáciu organovej hudby. Koncert tohto temperamentného umelca zaznie v Katedrále sv. Františka Xaverského 30. augusta 2017 o 19:30 hod.

Pôsobivým zážitkom bude určite precítená interpretácia profesora Johanna Trumera, ktorý pochádza zo susedného Rakúska. Na univerzite v Grazi uňho študoval aj sám Stanislav Šurin. Jeho pokorný a citlivý prístup, perfektná virtuozita spolu s pokrokovým myslením sú predpoklady veľmi silného zážitku poslucháčov koncertu. Na svojich poslucháčov sa teší v stredu 6. septembra 2017 v katedrálnom chráme o 19:30 hod.

V prvom septembrovom týždni nás čakajú až dva festivalové koncerty. V piatok 8. septembra 2017 medzinárodný organový festival zavíta na Staré Hory, do bazilky Návštevy Panny Márie, aby sme sa o 19:30 započúvali do organovej hry francúzskeho organistu Gerauda Guillemota, ktorý sa špecializuje na hudbu obdobia renesancie a baroka. Práve na tunajšom starobylom organe, ktorý sa podarilo minulý rok zrekonštruovať, zaznie jeho pútavý recitál. Pôjde o prvý z dvoch mimoriadnych koncertov aktuálneho ročníka organového festivalu Vivat vox organi 2017.

Aj nasledujúca streda 13. septembra 2017 bude patriť tomuto nezabudnuteľnému francúzskemu organistovi, ktorý sa na našom festivale etabloval nielen ako nápaditý interpret, ale aj ako organista s domom na kolesách. Aj tento rok pritiahne z ďalekého Francúzska so svojim karavánom. Geraud je titulárnym organistom v chráme sv. Jána Krstiteľa v Chaource, kde pôsobí za jedným z najvýznamnejších barokových organov Francúzska, z roku 1698. Okrem náležitého extraktu diel starej hudby chystá aj ďalšie koncertné prekvapenia.

Tisíci koncert Davida di Fiore

Na medzinárodnom organovom festivale Vivat vox organi 2017 nesmie chýbať jeho stálica, fenomenálny organový virtuóz David di Fiore. Davidov koncert sa bude niesť v duchu jubilea. Spolu so svojimi poslucháčmi si chce pripomenúť svoj 1000. koncert, ktorý odohrá práve v našej katedrále. Pôjde o výber tých najlepších diel z jeho veľmi aktívnej doterajšej kariéry. Jubilejný 1000. recitál zaznie 20. septembra 2017 o 19:30 hod.

Predposledný koncert nášho festivalu bude patriť Markovi Štrbákovi. Marek je znamenitým organistom, ktorý sa vyznačuje invenciou a temperamentom. S obľubou interpretuje diela tradičné v nových a zaujímavých úpravách, ale rád uvádza aj diela nonarteficiálnej hudby. Koncerty sú vždy plné pozitívnych emócií, jazzových úletov, ale aj vznešenosti duchovnej hudby. Markovi bude patriť streda 27. septembra 2017 od 19:30 hod. v katedrále sv. Františka Xaverského.

Posledný koncert tohtoročného organového festivalu Vivat vox organi 2017 v Banskej Bystrici, bude druhým mimoriadnym koncertom, keď sa opäť z hlavného dejiska festivalu presunieme do skvostného evanjelického kostola, ktorý v sebe ukrýva dispozične romantický organ.

Práve tento organ učaroval aj Markovi Dietrichovi, ktorý nám predstaví svoj obľúbený repertoár zostavený z diel prevažne francúzskeho a nemeckého obdobia romantizmu. Záverečný a mimoriadny koncert Marek odohrá v nedeľu 1. októbra 2017 o 16:00 v Evanjelickom kostole a.v., na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

vivat vox organi

Autor: Matúš Kucbel, Foto: ilustračné