Festival svetla a tieňa už v piatok oživí historické centrum mesta

KULTÚRA
1 /

V piatok 21. septembra  sa v Banskej Bystrici začína štvrtý ročník dvojdňového  Festivalu svetla a tieňa. Ak máte radi svetlo, nemali by ste na tomto veľkom svetelnom divadle chýbať.

Dva dni bystrickej umeleckej oslavy svetla a tieňa 

Festival svetla a tieňa patrí medzi najväčšie umelecké podujatia v Banskej Bystrici. Uskutoční sa v piatok a sobotu 21. a 22. septembra a oživí svetlom viac ako dvadsať miest v historickom centre mesta. Festival otvorí v piatok večer o 19:00 hod. koncert skupiny Campana Batucada na Námestí SNP.

História festivalu sa začala písať v roku 2015, kedy banskobystrický festival, vtedy pod názvom Svetlo a tieň v umení a vede, prispel do celosvetových podujatí konaných pri príležitosti Medzinárodného roku svetla a technológií založených na svetle.

Campana Batucada

V ďalších rokoch sa festival rozvíjal a vlani sa stal členom medzinárodnej asociácie festivalov ECOMOVE INTERNATIONAL, registrovanej v Nemecku. Tohtoročný svetelný festival v Banskej Bystrici je súčasťou podujatí Európskeho roku kultúrneho dedičstva.

No nielen preto sa svetelné príbehy budú odohrávať na priečeliach historických budov v centre mesta.  Organizátori festivalu a autori diel súčasného vizuálneho umenia chcú tiež oživiť a pripomenúť návštevníkom festivalu históriu Banskej Bystrice.

5D4_5421

„Festival ponúka aj tento rok výnimočné projekty, v ktorých svetlo a tieň oživia nehybné múry a rozprávajú príbehy.  Svetelné a audiovizuálne projekcie, videomappingy, interaktívne inštalácie so svetlom pre deti aj dospelých, inšpiratívne a novátorské prepojenie svetla a módneho dizajnu vo výklade v Dolnej ulici či holografia na vodnú stenu. Na mestskú Hodinovú vežu si posvietia cyklisti. Diváci svojou pohybovou aktivitou, šliapaním na troch pripravených bicykloch, môžu ovládať videomapping s názvom Cyklotriptych,“ 

hovorí riaditeľka festivalu a iniciátorka tohto výnimočného svetelného podujatia Dagmar Rajčanová a pokračuje:

„Novinkou tohto ročníka bude už spomenutá holografia na vodnú stenu pri „malej“ železničnej stanici s témou dávneho aj súčasného sveta skrytého vo vodách Hrona. Pri príležitosti 90. výročia Národného domu sa Asociácia kreatívcov rozhodla vytvoriť priamo na fasáde historickej budovy pohyblivé abstraktné svetelné obrazce v štýle ArtDeco. Videomappingom bude osvietená, presvietená a rozjasnená cesta z temnoty na svetlo v Dolnej ulici na kostole sv. Alžbety. Všetky festivalové lokality nájdu návštevníci na Námestí SNP, v Dolnej ulici, Národnej ulici, pri Hrone, v areáli Múzea SNP a pred OC Europa SC.“

5D4_5269

Živé kreácie

V súlade so svetelným umením sa na rôznych miestach v centre mesta bude odohrávať aj živé umenie, ktoré predstaví napríklad aj moderný tanec Blackout v podaní tanečníkov Human Art Space z Bratislavy na nádvorí Stredoslovenského osvetového strediska.

dagmar rajcanova

„Atraktívne divadelné predstavenie Hero Children nás čaká pri obchodnom centre Europa SC v podaní umelcov zo Sladovne Písek z Českej republiky. Bublinového servisáka s jemne komediálnym charakterom v podaní skupiny Teáter Komika zo Slovenska uvidíme v pasáži Beniczkého domu. Zaujímavé hudobno-tanečné predstavenie spojené s ohľaduplnosťou nám v areáli Múzea SNP, priamo na a pod historickým vojenským lietadlom Li-2, predvedú umelci z Maďarska. Tanečné predstavenie spojené so svetlom a hudbou v podaní študentov Konzervatória J. L. Bellu v Banskej Bystrici sa odohrá na balkónoch pasáže z Dolnej ulice vedúcej na Fortničku cez Smart Bistro. Interaktívna pohybovo-hudobná inštalácia sa uskutoční aj v Čižmárskej bašte,“

dodáva Rajčanová.

Hero Children

Sprievodný program festivalu

Festival po prvý krát prináša After party – v piatok 21. septembra večer (od 21:00 hod.) v priestoroch Urban Spotu, ktorej headlinerom bude skupina Medial Banana. Vstupenky (7 eur) sa budú predávať pred vstupom do Urban Spotu.

Ponúka okrem iného aj moderovanú diskusiu na tému Je umenie bublina alebo sa dostane aj ku človeku s masovým vkusom? Diskusia sa koná v sobotu 22. septembra od 17:00 hod. v Thurzovom domea besedovať na nej budú riaditeľka Divadla Štúdio Tanca Zuzana Hájková, moderátor Rádia FM Martin Staňo a  producent vydavateľstva Slnko Records Ondrej Geče. Moderuje Slavo Sochor.   V sobotu oživí festival aj svetelná cyklojazda mestom.

cycling-peloton

Festival vo svetle času

Od svojho prvého ročníka zaznamenal výrazný a zároveň rastúci záujem širokej a odbornej verejnosti o súčasné multižánrové umenie. Masová divácka kulisa pravidelne prekonávala očakávania organizátorov.

„Celkovo počas troch ročníkov festivalu si šesťdesiat svetelných umeleckých diel a projektov pozrelo viac ako päťdesiattisíc obyvateľov a návštevníkov mesta. Festival sa každoročne stáva unikátnou príležitosťou pre mladých, ešte neetablovaných umelcov a študentov umeleckých škôl prezentovať svoje vizuálne diela. V Banskej Bystrici sa na štvrtom ročníku festivalu predstavia mladí kreatívni umelci z piatich krajín – Talianska, Poľska, Maďarska, Českej republiky a Slovenska,“

informuje Dagmar Rajčanová.

5D4_5349

Festival svetla a tieňa 2018 sa koná v piatok 21. septembra od 19:00 do 23:00 hod. a v sobotu 22. septembra od 17:00 do 23:00 hod. (potom pokračuje After party v Urban Spote). Svetelné inštalácie v centre Banskej Bystrice sa počas oboch festivalových dní rozsvietia o 19:30 hod..

Viac informácií o festivale a jeho programe nájdete na: www.svetlo-tien.sk a https://www.facebook.com/festivalsvetla/.

program

Zdroj: Anna Gudzová, Foto: ilustračné, Festival svetla a tieňa