Festival Ľudia z rodu Rómov v Banskej Bystrici, vo Zvolene i na Sliači

KULTÚRA
1 /

V dňoch 16. – 19. augusta 2017 zavíta do miest Banská Bystrica, Zvolen a po prvýkrát aj do Sliača multižánrový nadregionálny festival s medzinárodnou účasťou pod názvom Ľudia z rodu Rómov.

Festival sa otvára v stredu 16. augusta na banskobystrickej historickej Radnici. V týchto priestoroch bude inštalovaná aj netradičná výstava Ako doma, zameraná na rómske ženy a ich postavenie v súvislosti s rastúcim extrémizmom a radikalizmom.

„Jednotlivé aktivity festivalu sa budú konať v troch mestách – Banská Bystrica, Zvolen, Sliač a návštevníci sa môžu tešiť na vynikajúcich rómskych umelcov zo Slovenska, z Česka, Maďarska a Rumunska,“

hovorí  Denisa Sciranková z občianskeho združenia Quo Vadis.

Hlavný organizátor podujatia občianske združenie Quo Vadis v partnerskej spolupráci s Kultúrnym Združením Rómov Slovenska, ARA ART o.s., s mestom Banská Bystrica a Zvolenom pripravili pre návštevníkov bohatý program počas, ktorého budú môcť vidieť premiéru predstavenia divadelnej formácie ARA ART z Česka, tematickú výstavu venovanú rómskym ženám a dievčatám, pietny program venovaný obetiam rómskeho holokaustu.

Záver festivalu bude patriť tradične unikátnemu formátu – KlaJazzRom na ktorom si diváci budú môcť vypočuť repertoár klasickej, jazzovej a rómskej hudby v unikátnom prevedení troch cimbálových skupín zo Slovenska a Českej republiky. Šestnásty ročník festivalu uzatvorí galaprogram kde sa predstavia umelecké formácie zo Slovenska, Česka, Maďarska a Ruska.

Záštitu nad ním prevzal prezident SR. Podujatie sa uskutoční s finančnou podporou Úradu vlády SR.

 

program

Autor: (dem), Foto: ilustračné