ENVIROFILM 2014: Večer s Pavlom Barabášom

KULTÚRA
0 /

Exkluzívnym hosťom Envirofilmu 2014 bol v stredu večer slovenský režisér, scenárista a cestovateľ Pavol Barabáš. V Cinemax BB predstavil návštevníkom svoju kolekciu šiestich príbehov tatranských štítov.

„Môj život a vnútorné naplnenie je determinované prírodou, v ktorej hľadám, a našťastie aj nachádzam, slobodu. Je to ten druh slobody, ktorý mi umožňuje citlivejšie chápať zmysel vecí okolo nás, prežívať okamihy šťastia s veľkou intenzitou.  To mi v konečnom dôsledku umožňuje tvoriť a deliť sa s divákmi so svojim poznaním,“

hovorí Pavol Barabáš.

Podľa Barabáša úlohou filmárov je nielen odhaľovanie tajomstiev sveta, ale i pripomínanie si každodenných zázrakov prírody, ktoré si nestihne divák všimnúť v strese dnešných dní.

„Aj preto je pre každého tvorcu dôležitá priama spätná väzba od divákov a najkrajším pocitom preňho je preplnená sála, akú zažívame na Envirofilme,“

dodal na záver.

Pavol Barabáš (* 13. septembra1959 v Trenčíne) absolvoval štúdium zvukovej a obrazovej techniky na Vysokej škole technickej v Bratislave. Nakrúca filmy s horskou a športovou tematikou. Často sa zameriava na život ľudí v extrémnych podmienkach. Venuje sa aj tvorbe televíznych reklám a propagačných filmov. Je medzinárodne najúspešnejším slovenským dokumentaristom, za svoje filmy obdržal viac ako 180 ocenení na domácich a zahraničných festivaloch.

Je autorom širokej škály filmov o Vysokých Tatrách. Verejnosti je skôr známy svojou  tvorbou horských a dobrodružných filmov. Nakrúcal v neprístupnej divočine, dravých riekach, na ľadových štítoch i hlbokých jaskyniach ďaleko od civilizácie. Rád vyhľadáva príbehy, v ktorých sa človek dostáva až za hranicu svojich možností. Fascinuje ho každé stretnutie s cudzou kultúrou. Priťahujú ho územia tibetského budhizmu, ale i prírodných ľudí ukrytých hlboko v džungli. Jeho filmy sú o tom, ako by sa človek mal správať k tejto Zemi.

Má za sebou niekoľko objavných expedícií, od nájdenia civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej v pralesoch v Novej Guiney, cez spoluobjavenia megajaskyne na stolovej hore Chimantá až po absolvovanie prvého prechodu Ellsworthovho pohoria v Antarktíde. Pešo dosiahol Severný i Južný pól, žil s Pygmejmi v Kongu, prešiel najťažší kaňon sveta Trou de Fer.

Program Envirofilmu  2014 počas záverečných  dvoch festivalových  dní:

Piatok 23. mája

Múzeum SNP, kinosála
09:00 – 13:00  Prehliadka súťažných filmov
14:00 – 16:00  Beseda s ministrom životného prostredia SR
17:00 – 21:00 Prehliadka súťažných filmov

RTVS štúdio Banská Bystrica
9:15 – 9:45     Rozhovor s riaditeľom festivalu Jánom Ilavským (živý vstup do vysielania Rádia Regina) Rozhovor s ocenenými autormi Envirofilmu 2014(živý vstup do vysielania Rádia Regina)

Múzeum SNP, zasadačka
9:00 – 13:00 Pracovné stretnutie členov Ecomove International
Česká republika, Nemecko, Poľsko, Taliansko, Rusko, Japonsko

Areál Múzea SNP

09:00 – 13:00  Cesta z mesta, ekoaktivity pre školy (CHKO Poľana a S-NAPANT)

Radnica, Námestie SNP  
10:00 – 11:00 Tlačová beseda

17:00 – 18:30 Slávnostné udeľovanie cien

Námestie SNP
11:00 – 12:00 Najväčšie živé logo festivalu   (pokus o nový slovenský rekord)

Sobota 24.mája

Múzeum SNP, kinosála
09:00 – 15:00 Prehliadka víťazných filmov ENVIROFILMu 2014

Zdroj: envirofilm.sk