Do Múzea SNP príde Koza

KULTÚRA
0 /

Hoci film Koza nebol národnou nomináciou Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, Európska filmová akadémia včera oznámila, že ho zaradila do prestížneho výberu 52 najlepších európskych filmov uplynulého roka – Selection. Film Koza, ktorý polroka od svetovej premiéry stihol „navštíviť“ viac ako desať festivalov, uvidia v pondelok 14. septembra aj diváci v Banskej Bystrici. Banskobystrickej premiéry sa zúčastnia aj jeho tvorcovia.

Film, ktorý režisér Ivan Ostrochovský napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom, zobrazuje príbeh Petra Baláža, prezývaného Koza. Pred dvadsiatimi rokmi reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante, dnes žije so svojou ženou a dieťaťom na hranici chudoby.  A tak sa po rokoch bez tréningov rozhodne starnúci olympijský boxer na invalidnom dôchodku za vidinou zárobku vyraziť na cestu za svojou poslednou prehrou. Nevšedná road-movie je inšpirovaná skutočnými udalosťami zo života Kozu, nie je však dokumentom.

Film počas pol roka od svetovej premiéry na Berlinale premietli už na festivaloch v Nemecku, Litve, Hongkongu, Portugalsku, Južnej Kórei, Rumunsku, Brazílii, Británii, Rusku, Francúzsku, Česku, Chorvátsku, Arménsku, Srbsku a v Austrálii. Len týždeň po slovenskej premiére, ktorou zároveň otvára najväčšiu domácu putovnú prehliadku Projekt 100, ho tvorcovia osobne uvedú na jednom z najdôležitejších filmových podujatí sveta – na festivale v Toronte.

Do Filmového klubu v Múzeu SNP prídu aktuálnu slovenskú novinku uviesť režisér Ivan Ostrochovský, producent Marek Urban a najväčším prekvapením večera bude účasť hlavného (ne)hereckého predstaviteľa Petra „Kozu“ Baláža. Projekcia v kinosále Múzea SNP za účasti tvorcov začína tradične o 19:30 hod.

Aktuálne informácie o činnosti Filmového klubu v Múzeu SNP nájdete na www.facebook.com.

Autor: Slavomír Sochor, Foto: ilust.