Medzinárodný festival The Legits Blast v Banskej Bystrici bude koncom júla

KULTÚRA
0 /

Kvalitná hudba, krkolomné pózy, či živé vystúpenia obľúbených slovenských, ale i zahraničných interpretov. Na to všetko sa môžeš tešiť 28. júla na festivale The Legits Blast, ktorý sa uskutoční v Banskej Bystrici už po deviaty raz. Novinkou tohto ročníka je lokalita festivalu, ale i tanečné koncepty, ktoré ocenia deti a ich rodičia.

Ďalší ročník úspešného festivalu sa uskutoční v meste pod Urpínom v posledný júlový víkend. Na vyznávačov hip – hopovej kultúry postupne čakajú tradičné i nové koncepty venované milovníkom bboyingu, ale aj ostatných pouličných tanečných techník.

Outbreak plagat

Okrem projektu Outbreak Europe a Undisputed, Rep Your Country, či HLM Anniversary si totiž po prvýkrát môžu tanečníci zmerať svoje sily v rámci podprojektu Streetdance Battle. Tie sa spolu s väčšinou ostatných komponentov festivalu budú konať na novej adrese.

,,Festival The Legits Blast každým rokom rastie, čomu sa tešíme. Na podujatie prichádza čoraz viac návštevníkov z viac ako 70 krajín celého sveta, preto sme sa rozhodli vyjsť im v ústrety a presunúť hlavné dianie do väčšieho priestoru, ktorý im navyše navodí festivalovejšiu atmosféru. Koncerty, ale i tanečné súboje sa po prvý raz uskutočnia na kúpalisku Aqualand,“

informuje o zmenách Miro Križan, jeden z organizátorov festivalu.

the legits blast plagat

Organizátori sa po ročnej pauze rozhodli do hlavného programu zaradiť aj projekt venovaný všetkým deťom a mládeži, v ktorých vidia potenciál novej generácie tanečníkov.

,,Projekt Youthisthe Future, ktorý sa uskutoční aj vďaka Vyšehradskému fondu a Fondu na podporu umenia, je venovaný deťom a mládeži do 18 rokov. Tí sa vďaka diskusiám či workshopom môžu vzdelávať v oblasti tanca, DJingu a graffiti úplne zadarmo,“

približuje myšlienku projektu Križan.

Medzi umelcami sa v rámci projektu predstaví napríklad Laci Strike, ktorý povedie jeden z tanečných workshopov.  Zaujímavosťou tejto akcie bude i verejná diskusia, ktorej sa môžu okrem tanečníkov zúčastniť aj rodičia.

,,Tak ako pri iných aktivitách detí, aj pri tanci je dôležitá podpora od rodičov. Z vlastnej skúsenosti však vieme, že výkony tanečníkov možno nie sú tak merateľné ako pri športe, kvôli čomu niekedy rodičia vnímajú tanec z iného uhla. Touto cestou by sme ale radi vyzvali rodičov mladej generácie tanečníkov, aby si nielen o tanci, ale i o podpore detí prišli podiskutovať s úspešnými tanečníkmi a umelcami z krajín Vyšehradskej štvorky,“

dodáva Miro Križan.

Projekt pre mládež sa uskutoční v priestoroch Europa SC. Lístky na hlavný festivalový deň je možné zakúpiť si v predpredaji v sieti Ticketportal za zvýhodnenú cenu už teraz, a to na tomto odkaze: https://goo.gl/Bbd1Gh. Viac informácií na http://thelegitsblast.com/ alebo https://www.facebook.com/thelegitsblast/.

 

 

Zdroj: Romana Dorotovičová, Foto: The Legits Blast ilustračné