FOTO: Skvelý Bashavel koncertoval v Robotníckom dome

KULTÚRA
0 /

Ak sa o Banskej Bystrici hovorí ako o meste športu, tak by kľudne mohla dostať prívlastok aj mesto hudby. Plne to potvrdil štvrtkový koncert hudobnej formácie Bashavel na svojom v bystrickom Robotníckom dome, na ktorom táto jazzová kapela uviedla do života svoje debutové CD Bashavel – Hoorhay.

Známy bystrický kontrabasista  a člen skupiny Bashavel Róbert Ragan k debutovému CD  tohto zoskupenia povedal:

 „Vzniklo na podnet a s podporou Hudobného fondu, ktorého zástupcovia vlani oslovili členov skupiny k dokumentovaniu originálnej tvorby. Cimbal, klavír, bicie, kontrabas a husle vytvárajú z ľudových piesní a motívov mnohoraké nálady, farby a rytmy, ktoré sa pohybujú na rozmedzí viacerých žánrov.“

Huslista Stanislav Palúch to na sociálnej sieti okomentoval slovami:

 „V našom veku a po toľkej činnosti sa to dá nazvať aj Labutia pieseň.“ 

 Jazzový portál Skjazz.sk nazval Bashavel slovenským jazzovým unikátom svetového formátu. Na januárovom koncerte v Robotníckom dome sa Bashavel predstavil Bystričanom v zložení Marcel Comendant (cimbal), Stanislav Palúch (husle), Klaudius Kováč (klavír, klávesy), Róbert Ragan (kontrabas) a Peter Solárik (bicie). A veru bola to „pecka“, čo ocenilo publikom v zaplnenej koncertnej sále Robotníckeho domu opakovaným mohutným potleskom.

 Hudobná skupina Bashavel vznikla na jar v roku 2006 ako spoločný projekt bystrických hudobníkov a moldavského cimbalistu, ktorí predtým spolupracovali v rôznych jazzových formáciách a svojou hudobnou rečou nadväzujú na ľudové hudobné tradície.

Od svojho vzniku stihol Bahavel vystúpiť na mnohých koncertoch a festivaloch  – koncert v bratislavskom SND či v Divadle Aréna, festival Konvergencie, JAZZFESTBRNO, Festival Jazz pod hradom v Trenčíne, Viva Musica! Bratislava, International Jazz Festival Piešťany a mnohé ďalšie. Z rôznych úspešných projektov skupiny treba určite spomenúť koncertnú verziu hudby k prvému slovenskému nemému filmu Jánošík z roku 1921.

Autor: (dem), Foto: Ján Mišiak Miškovič