Do CINEMAX BB prichádza Dubček

KULTÚRA
0 /

Premiéra historického  filmu DUBČEK v banskobystrickom multikine CINEMAX BB sa uskutoční vo štvrtok 19. apríla 2018 o 19:00 hod. za prítomnosti režiséra Laca Halamu a hlavného predstaviteľa Dubčeka herca Adriana Jastrabana.

Historická dráma o Alexandrovi Dubčekovi 

Trvalo to krátko. Eufória z pocitu slobody, viera, že sa napravia chyby minulosti, presvedčenie, že sa Československo zmení na demokratickú krajinu a ľudia budú slobodní. Na čele mnohých významných spoločenských zmien stál koncom 60 – tych rokov 20. storočia Alexander Dubček. Charizmatický štátnik s dobráckym úsmevom, ktorý vzbudzoval v ľuďoch nádej, že začnú konečne slobodne dýchať.

Lenže to, čo Dubček mienil, Brežnev rýchlo zmenil. 21. augusta 1968 vtrhli do Československa vojská piatich armád Varšavskej zmluvy a demokratizačný proces v našej krajine definitívne pochovali. Takto sa začína historicky prvý hraný film o veľkom mužovi československých i slovenských dejín Alexandrovi Dubčekovi. Rozprávačom tohto príbehu je sám Dubček a jeho subjektívne spomínania historických udalostí roku 1968.

Historická dráma Dubček je prvým hraným filmom o tejto významnej osobnosti. Pôvodný názov snímky Krátka jar, dlhá zima zostáva ako podtitul snímky.

„Vystihuje literárnu predlohu a atmosféru, ktorú sme chceli do filmu dostať. Celý príbeh je poňatý ako jedna veľká retrospektíva, ktorá sa začína a končí v deň osudovej cesty Alexandra Dubčeka do Prahy v roku 1992, počas ktorej si akoby spomínal na prelomové udalosti svojho života – najväčšie úspechy a popularitu, ale súčasne aj to najväčšie poníženie, ktoré nasledovalo v čase normalizácie,“

hovorí režisér Laco Halama.

Príbeh filmu sa odvíja v troch rozhodujúcich fázach Dubčekovho života. Prvá sa odohráva v roku 1968, v čase eufórie a následnej okupácie, v situácii, keď bol Dubček zadržiavaný v Moskve. V tomto období sa nachádza v nesmierne zložitom psychickom aj fyzickom rozpoložení, rozhodnúť má o podpísaní alebo nepodpísaní tzv. Moskovských protokolov, ktorými by legalizoval pobyt vojsk na území Československa.

Ďalšou líniou je jeden deň roku 1978, počas ktorého sa hrdinovi filmu vynárajú retrospektívy spred desiatich rokov. Vykresľuje Dubčekov život v spoločenskej izolácii, atmosféru špehovania a poníženia.

Posledná línia zachytáva obdobie po roku 1989, je dokumentárna a ilustratívna, používa archívne materiály, ktoré pochádzajú z československých filmových týždenníkov.

Snímka  nemá byť glorifikáciou muža, ktorý začal presadzovať socializmus s ľudskou tvárou. Herec Adrian Jastraban o svojej filmovej postave Dubčeka povedal:

Scenár nie je tak napísaný. Ukazuje aj Dubčekove slabosti, jeho nekomplikovanosť v istých veciach. Nemyslel na tri kroky dopredu, myslel si, že keď pôjde s ľudskosťou a s pravdou, musí sa to podariť. Trošku ako Václav Havel, ktorému sa to podarilo, lebo isté okolnosti už boli v 90. rokoch inak.“

Film Dubček

Historická dráma Slovensko, 2018, 90 minút

Réžia: Laco Halama, scenár:  Viliam Klimáček, Ľuboš Jurík a Juraj Fábry, kamera:  Peter Kelíšek, hudba: Ľubica Čekovská, producenti:  Zuzana Balkóová a Peter Neveďal, strih: Milan Kaliňák, zvuk: Miloš Gluvňa, kostýmy:  Ľubica Jarjabková.

Hrajú: Adrian Jastraban, Táňa Radeva, Vladimír Hrabal, Jiří Zapletal, Radoslav Šopík, Peter Trník, Ivo Novák a ďalší.

Dubcek pozvanka premiera Banska Bystrica

 

Autor: (dem), Foto: film Dubček a ilustračné