Bábkarská Bystrica TOUR 2018 predo dvermi + súťaž o lístky

KULTÚRA
0 /

Od 5. do 9. októbra sa v Banskej Bystrici a banskobystrickom regióne koná 21. ročník medzinárodného festivalu Bábkarská Bystrica TOUR 2018. Festival každé dva roky prináša výnimočné bábkodivadelné predstavenia, ktoré za posledné dva roky vznikli na slovenskej a svetovej scéne pre deti a dospelých.

Línie Bábkarskej Bystrice Tour 2018

Program pre detských divákov a diváčky je združený pod headlinom Prvý impulz a prináša predstavenia a akcie pre deti rôznych vekových kategórií, od batoliat po teenagerov a teenagerky. V časti pre mladých ľudí a dospelých pokračuje Druhý impulz, ktorý sa venuje bábkovému, objektovému a pohybovému divadlu.

Špeciálny impulz tvorí línia TOUR, ktorá od roku 2016 prináša medzinárodné bábkodivadelné produkcie na vidiek Banskobystrického kraja. Tento rok to budú predstavenia v 6 obciach mimo BB: Hornom Tisovníku, Zemianskom Vrbovku, Pohronskom Bukovci, Ladomerskej Vieske, Hriňovej a Hrochoti.

Celkovo festival uvedie 22 predstavení 19 súborov z 9 krajín sveta – Slovenska, Česka, Poľska, Nemecka, Talianska, Holandska, Francúzska, Bieloruska a Brazílie. Hostia z Brazílie, Holandska a Bieloruska vôbec po prvýkrát v histórii festivalu pricestujú do Banskej Bystrice.

tour1

Prvý impulz

Program Prvého impulzu – pre deti je zostavený zo 16 predstavení. Od roku 2012 špeciálnu líniu tvoria predstavenia pre najmenších, tzv. batoláriá. Brazílsky súbor Grupo Sobrevento zo Sao Paula uvedie predstavenie Moja záhrada pre deti od 6 mesiacov, v premiére pre deti v Banskej Bystrici a v repríze pre deti v Hriňovej. Slovenské zoskupenie Odivo uvedie predstavenie inšpirované vzduchom a vetrom Aero. Vhodné pre deti od 18 mesiacov.

Aero

Bábkové divadlo na Rázcestí, ktoré je hlavným organizátorom festivalu, sa tvorbe pre batoľatá kontinuálne venuje od roku 2011. Na programe festivalu uvedie svoje najmladšie batolárium Hmatuláci, pre divákov a diváčky od 15 mesiacov. Všetky tri predstavenia sa konajú na scéne  BDNR.

Pre staršie deti je pripravený pestrý program, zložený z inšpiratívneho a podnetného divadla, ktoré sa koná striedavo na 3 scénach v Banskej Bystrici – v Bábkovom divadle na Rázcestí, Divadle Štúdio tanca, a v Štátnej opere.

V dvoch dramaturgických líniách sa objavujú klasické príbehy autorov a autoriek svetových mien, napr. historický príbeh so súčasnými presahmi Kráľ Matej Prvý, na motívy knihy J. Korczaka v podaní poľského divadla Banialuka z Bielsko – Bialej. Svetoznáma rozprávka o Dlhom, Širokom a Bystrozrakom pricestuje z Ostravy a privezie nádherné marionetové bábky. Gomeľské bábkové divadlo uvádza originálne podanie svetovej klasiky z pera nemeckého spisovateľa W. Buscha o dvojici psíkov Pliš a Plum. 

babkarska bystrica 2018 - 1

V druhej línii sa dramaturgia festivalu zamerala na autorské, či experimentálne diela pre deti využívajúce rôznorodé techniky bábkového a objektového divadla (tiene, masky, pohyb, cirkus). V tejto kategórii je absolútnou lahôdkou predstavenie Tutu holandského súboru Lichtbende, ktoré v sebe kombinuje techniky tieňového divadla a originálne zvukovo – vizuálne kreácie, podporené živou muzikou a unikátnym spôsobom svietenia starobylými lampami.

Renomovaný český súbor Cirk La Putyka zavíta na scénu Štátnej opery s akrobatmi, klaunmi, žonglérmi, hercami a herečkami so scénickým cirkusovým číslom Batacchio. Predstavenie BZZ talianskeho súboru L´asina sull´isola ideovo vychádza zo známeho príbehu o škaredom káčatku H. CH. Andersena, ktorý modifikoval na operetku pre káčatko, klarinet a tiene. Predstavenie súbor odohrá v rámci TOURu v Hornom Tisovníku ako otváracie predstavenie festivalu.

Adventurahumana Bratislavského bábkového divadla je odvážnym počinom, ktorý sa prihovára deťom vo veku začínajúceho teenagerského obdobia. Predstavenie sa dotýka témy strachu a šikany na školách…

… a mnoho iných zaujímavých predstavení pre deti všetkých vekových kategórií. Kompletný program  Prvého impulzu nájdete na webe festivalu www.bdnr.sk/bab.

dlhy,siroky,bystrozraky

 

Druhý impulz

Prináša 6 inscenácií bábkových a alternatívnych divadiel zo Slovenska, Česka, Nemecka, Poľska a Francúzska, ktoré sa venujú tvorbe pre dospelých divákov a diváčky.

V rámci slovenských divadiel sa predstaví Nové divadlo z Nitry s inscenáciou Anna Franková, adaptáciou autentických denníkových zápiskov mladej ženy, Židovky, ktorej dospievanie bolo úzko prepojené s udalosťami Druhej svetovej vojny. Herecký výkon hlavnej protagonistky Lucie Korenej bol ocenený cenou za najlepší ženský herecký výkon sezóny 2016/2017 na divadelnom ocenení sezóny DOSKY 2017.

Žilinské bábkové divadlo do Banskej Bystrice zavíta s jedným zo svojich najúspešnejších titulov, príbehom o slobodnom zvierati vo vnútri nás samých Tracyho tiger.

tracyho tiger

Poľský súbor Grupa Coincidentia a nemecký súbor Figurentheater Wilde & Vogel pripravili v koprodukcii inscenáciu Fáza Rem Fáza. Vizuálno – akustická koláž s bábkami a objektmi je laboratóriom o snoch, snívaní a svete spánku, v ktorom je dovolené (takmer) všetko. Pôsobivé predstavenie dvoch renomovaných divadiel, ktorých tvorba bola mnohokrát ocenená  medzinárodnými oceneniami.

České divadlo Continuo je pravidelným účastníkom festivalu, tentoraz prinesie angažovanú produkciu s tematikou symptomatického roku 1968. V predstavení Poludnie spomína na osudy niekoľkých odvážnych osobností, ktoré na Červenom námestí protestovali proti okupácii ČSR vojskami Varšavskej zmluvy. Predstavenie je sprevádzané tematickou výstavou.

Pohybovo – hudobnú alternatívu s bábkami prináša české zoskupenie Waxwing Company. Súbor sa na festivale predstaví po prvýkrát. Beštiár je autentickým vyjadrením tímu k téme morálnej identity človeka v neustále sa meniacom svete.

Záver festivalu patrí mimoriadne pozoruhodnému predstaveniu mladého francúzskeho súboru La Mue/tte. Inscenácia Jeden v druhom využíva najrôznejšie technológie bábkového, pohybového a objektového divadla.

Herec s herečkou na minimalistickej ploche krásneho kvetinového domčeka stvárňujú, animujú, demonštrujú, vizualizujú príbeh bežného manželského šťastia. Nonverbálna inscenácia o premenách a vnímaní mužsko-ženských identít v párových vzťahoch je gracióznym zavŕšením piatich festivalových dní.

Jeden v druhom

Bábkarská Bystrica TOUR 2018 láka na mágiu, na príbehy, emócie a dojmy. Láka dobrým divadlom malých aj veľkých fanúšikov bábkového, objektového, alternatívneho divadla. Do Banskej Bystrice sa naozaj oplatí prísť od 5. do 9. októbra 2018.

Predpredaj  vstupeniek na festival online na www.ticket-art.sk alebo na vrátnici Bábkového divadla na Rázcestí, Skuteckého 14, Banská Bystrica. Vstupenky si môžete rezervovať telefonicky na tel: 048/412 55 13, mailom: vstupenky@bdnr.sk . Kompletný program festivalu a predstavení nájdete na stránke festivalu www.bdnr.sk/bab.

bdnr

Súťaž o lístky

V rámci festivalu Bábkarská Bystrica Tour 2018 sme pre Vás pripravili súťaž o lístky na dve predstavenia: Kráľ Matej – 2ks (05.10.2018) a Dlhý, Široký, Bystrozraký – 4 ks (06.10.2018).

Stačí odpovedať na položenú otázku, vyplniť priložený formulár a odoslať ho aj s Vaším mailovým a hlavne telefónnym kontaktom.  Uzávierka odpovedí je v utorok 2. októbra 2018 do 24:00 hod. Zo správnych odpovedí vylosujeme 3 výhercov po dvoch lístkoch.

Súťažná otázka znie: „V akom termíne bude prebiehať festival Bábkarská Bystrica TOUR 2018?“

[contact-form-7 404 "Nenájdené"]

Zdroj: BDNR , Foto: ilustračné