Divadlo a koncert naučí školákov separovať odpad

SPRÁVY
0 /

Mesto Banská Bystrica naučí školákov separovať odpad originálnym a kreatívnym spôsobom. Divadelným predstavením pre MŠ a žiakov prvého stupňa ZŠ a koncertom pre žiakov druhého stupňa ZŠ a SŠ.

Prostredníctvom divadelného predstavenia „Zachráňte Kvinga“ o špinavom prasiatku, ktoré sa naučí byť čistotné, sa banskobystrickí žiaci MŠ a prvého stupňa ZŠ zoznámia s problematikou separácie odpadu. Premiéra predstavenia z dielne divadla Maska Jaroslava Motla sa uskutoční 18. januára 2010 (pondelok) o 9.00 h v Komornom divadle ECC (bývalý dom kultúry). Ďalšou cieľovou skupinou, ktorá sa o potrebe ochrany životného prostredia a separácie odpadu dozvie viac, sú žiaci druhého stupňa ZŠ a študenti stredných škôl. Osloviť by ich mal živý „Zelený koncert“ kapely Joker. Prvé zo série hudobných vystúpení sa uskutoční v rovnakých priestoroch o 11.00 h.

Primátor Ivan Saktor k téme hovorí: „Som rád, že osvetovou časťou projektu o separácii odpadov v našom meste máme šancu cielene a kreatívne osloviť rôzne vekové kategórie. Okrem samotného nákupu nových nádob na separáciu, kladieme dôraz aj na prevenciu a výchovu k ochrane životného prostredia.“

Mesto Banská Bystrica (oddelenie Životného prostredia MsÚ) od marca 2009 aktívne realizuje projekt v rámci Operačného programu Životné prostredie. Projekt bol podaný v rámci výzvy v roku 2008. S finančnou podporou Kohézneho fondu EÚ a rozpočtu SR, Mesto Banská Bystrica rozšíri aktuálny zber separovaného odpadu (papier, plast, sklo) o nové komodity, t.j. kovy a BRO (biologicky rozložiteľný odpad – všetok bioodpad vrátane kuchynského odpadu).

Ako Bystricoviny.sk informovala hovorkyňa primátora Monika Pastuchová, v rámci rozšírenia zberu mesto nakúpi a rozmiestni 4800 nádob na separovaný zber, z ktorých bude väčšina rozmiestnená v rodinných domoch. Ďalších 800 nádob rozmiestnia na mestských stanovištiach na separovaný zber. Magistrát uvedenými aktivitami vytvorí podmienky pre komplexný separovaný zber komunálneho odpadu a splní Zákonom o odpadoch ustanovenú povinnosť. Projekt zároveň napomáha zvyšovať informovanosť a povedomie občanov rôznych vekových kategórií o separovanom zbere.

Cieľom projektu je začať s výchovou už v základných a stredných školách, aby žiaci získali a zafixovali si návyky k separácií už od útleho veku a vypestovali si pozitívny vzťah k životnému prostrediu. Do jednotlivých banskobystrických domácností budú zároveň zasielané letáky a brožúry s tematikou separovaného zberu. O svoje nadobudnuté skúsenosti sa Banská Bystrica chce podeliť, plánuje distribuovať záznamy z divadelných predstavení a koncertov školám a obciam, ktoré sa na vystúpeniach nezúčastnia.

Projekt počíta s rozpočtom 655 361,98 Eur (19 743 435 Sk), na ktorých sa Mesto podieľa sumou 32 768. 099 Eur (987 171.750474 Sk), t.j. piatimi percentami celkových oprávnených výdavkov.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miroslav Moravčík)