Divadlo Štúdio tanca: Niečo staré, niečo nové a niečo požičané

KULTÚRA
0 /

Ešte v novembri minulého roka Divadlo Štúdio tanca nevedelo, či jeho blížiace sa 20. výročie vzniku nebude jeho posledným. Dnes sa naplno venuje prípravám jubilejného programu, ktorý od januára prináša divákom z Banskej Bystrice a okolia vo svojom sídle na Komenského 12.

Výročie založenia Divadla Štúdio tanca

 Keď vlani v novembri Divadlo Štúdio tanca pripravovalo premiéru svojej 47. inscenácie, jej výsledná podoba bola do poslednej chvíle nejasná. Prevaha dobrého, ktorá sa k svojmu pozitívnemu záveru priklonila v posledný týždeň pred prvým uvedením pre verejnosť, bola hnacou silou príprav 20. výročia založenia divadla.

„Radosť z vytúženého rozuzlenia sa plynulo preniesla do nového roka a v druhej polovici sezóny sa tím divadla naplno pustil do plánovania a realizácie osláv 20. výročia. Aby v celom nasledujúcom roku prevládalo na slovenskej umeleckej scéne to dobré, divadlo sa rozhodlo, že začiatkom roka divákom opäť prinesie reprízy tejto úspešnej a mimoriadne aktuálnej tanečnej inscenácie,“

uvádza vedenie DŠT.

Prevaha dobrého sa stala symbolom aktuálneho spoločenského diania a zároveň opakujúcich sa chýb histórie. Diváci si tento krehký stav môžu pripomenúť naposledy v utorok 23. januára o 19:00 hod.

Po bloku repríz sa diváci opäť môžu tešiť na niečo nové

Začiatok roka sa v divadle už tradične spája s ďalším tvorivým procesom a prípravami novej premiéry. Príchodom Petra Miku, v zahraničí pôsobiaceho choreografa a autora inscenácie Posed, sa vďaka podpore Fondu na podporu umenia a Mesta Banská Bystrica začala črtať nová kreatívna spolupráca.

Umelecký súbor Divadla Štúdio tanca si v inscenácii Ghost / Prízrak od choreografa prepožičal mimoriadne intímnu životnú skúsenosť s jeho blízkym priateľom, človekom viacerých tvárí, ktorý bol vždy centrom diania a plný chute realizovať obrovské množstvo nápadov. Výsledkom je fyzický náročný a atraktívny tanečný prejav, ktorý v premiére Divadlo Štúdio tanca uvedie 16. a 17. februára o 19:00 hod.

 Ghost / Prízrak

Choreografia Peter Mika, hudba Peter Zagar, svetelný dizajn Ján Čief, Interpretácia Tibor Trulik, Lenka Rajchmanová, Michaela Mirtová, Isabel Paladin, Luca Tomao, Michaela Hulvejová a Matej Kubuš

Každého z nás prenasleduje nejaký prízrak. Niektoré prízraky nás samé navštevujú v noci, iné zas márne hľadáme celý život. Ich neviditeľná prítomnosť nás vedie k reálnej vízii a k úprimnému hľadaniu našej túžby. Podnecuje to najlepšie v nás, uchvacuje, ale aj zvádza a deštruuje.

Nechať sa zviesť? Či skúsiť uniknúť – aj tak bez možnosti skryť sa? Projekt zahajuje oslavy 20-ročnej existencie Divadla Štúdio tanca. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavým partnerom projektu, Realizované s finančnou podporou Mesta Banská Bystrica.

plagat ghost

Zdroj: DŠT BB, Foto: ilustračné