Detský folklórny súbor Radosť Banská Bystrica oslavuje 45. narodeniny

KULTÚRA
0 /

Pri tejto príležitosti členovia DFS Radosť pozývajú Bystričanov na slávnostný program „45 rokov Radosti“, ktorý sa uskutoční v sobotu 21. apríla 2018 o 17:00 hod. a v nedeľu 22. apríla o 15:00 hod na Gymnáziu A. Sládkoviča, Komenského 18.

Vstupenky sú v predaji v Informačnom centre mesta na Námestí SNP 1 a pred koncertom priamo v GAS. Deti do 10 rokov v sprievode rodičov majú vstup zdarma.

DFS Radosť vznikol v septembri roku 1972 na pôde Základnej školy na Mládežníckej. Súbor má zložku tanečnú, hudobnú, spevácku a inštrumentálnu. Súčasným zriaďovateľom je Združenie rodičov pri DFS Radosť.

Zakladateľkou DFS Radosť je Elena Hlasicová, vedúcou súboru Mgr. Zuzana Ružinská, tanečnou pedagogičkou PaedDr. Janka Prísažná, hlasovou pedagogičkou Mgr. Jitka Ťatliaková a vedúcim ľudovej hudby Mgr. Rudolf Veselovský.

Súbor pracuje v mestskom prostredí, kde deti živý folklór nezažili, učia sa ho poznávať v súbore. Folklórny materiál čerpá z oblastí Horehronia, Podpoľania, Liptova, Hontu a pre spestrenie aj z východného a západného Slovenska. DFS Radosť má v repertoári cca 20 choreografií a detských hier a mnohé sólové čísla pre spev, hudbu a inštrumentár.

V Radosti sa dnes stretáva približne 70 detí vo veku od 4 do 16 rokov, prevažne z mesta Banská Bystrica ale aj z okolitých dedín. Súbor trénuje dlhé roky trikrát v týždni a podľa okolností aj formou víkendových sústredení.

 

Za celé obdobie v súbore pôsobilo okolo 1000 tanečníkov, mnohí sa uplatnili vo významných slovenských folklórnych súboroch, viacerí aj v Lúčnici a SĽUK-u. Detský folklórny súbor RADOSŤ z Banskej Bystrice vlani úspešne reprezentoval Slovensko na európskom folklórnom festivale Europeade 2017 vo Fínsku.

 

Zdroj: DFS Radosť BB , Foto: ilustračné