Desať miliónov eur na zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva

KULTÚRA
2 /

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková v pondelok navštívila SNG Zvolenský zámok. Tu v praxi potvrdila jednu zo svojich priorít, ktorou je rozvoj kultúry v regiónoch.

Obnova kultúrneho dedičstva

Počas svojej návštevy na Zvolenskom zámku Ľubica Laššáková uviedla:

Slovensko sa musí  razantnejšie starať o svoje kultúrne dedičstvo v regiónoch. Sú ľudia, ktorí stále hľadajú prácu a sú  európske zdroje, ktoré sme  schopní využiť. Práve to chcem spojiť. Preto od 1. mája tohto roku preinvestujeme viac ako 10 miliónov eur . V  spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny spúšťame Národný projekt Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva z operačného programu Ľudské zdroje.

Podľa Laššákoej v tomto rámci bude viac ako 600 ľudí pracovať na obnove 37 objektov kultúrneho dedičstva vo všetkých krajoch Slovenska, s výnimkou Bratislavy. Projekt harmonizuje dve požiadavky – obnova pamiatok, ktoré to potrebujú a  vytváranie pracovných návykov pre nezamestnaných.

Ministerstvo kultúry v rámci projektu financuje materiálne zabezpečenie obnovy kultúrneho dedičstva a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny prostredníctvom ÚPSVaR  náklady na nezamestnaných (mzdy, strava, pracovný odev, ochranné pomôcky, poistenie, lekárske prehliadky).

Vytvoria sa pracovné miesta pre nezamestnaných v oblasti obnovy kultúrneho dedičstva  a podporia tak ich pracovné zručnosti a návyky. Pracovať budú môcť ako pomocní alebo odborní zamestnanci.

Do konca mesiaca musia byť uzatvorené zmluvy s jednotlivými subjektami,  aby  práce mohli začať už 1. mája. Oceňujem aktívny prístup Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a ďakujem za spoluprácu pánovi ministrovi Richterovi,“

dodala ministerka Laššáková.

Úrady práce do konca tohto mesiaca by mali uzatvoriť zmluvy so subjektami, ktoré obnovujú pamiatky a dohodnú zamestnanie evidovaných uchádzačov o prácu, rovnako tak dlhodobo nezamestnaných, ako aj nezamestnaných nad 50 rokov a podobne 

Zapojiť sa do obnovy slovenského dedičstva môžu všetci. Stačí sa informovať na svojom úrade práce. Nesmieme čakať.  Slovensko sa musí starať o svoje dedičstvo rovnako intenzívne ako o rozvoj svojej ekonomiky,“.

uzavrela tému Ľubica Laššáková.

Podrobnosti obnovy objektov kultúrneho dedičstva v regiónoch

Trnavský kraj 3 objekty napr. Rekonštrukcia historického parku v Tomášikove

Trenčiansky kraj 5 objektov napr. Združenie hradu Bystrica – Južné obytné krídlo 1. etapa

Nitriansky kraj 2 objekty napr. Oponický hrad – obnova renesančného paláca

Žilinský kraj 5 objektov  napr. Konzervácia a čiastočná obnova hradu Lietava 2018

Banskobystrický kraj 10 objektov napr. Stabilizácia ruiny hradu Čabraď 2018

Prešovský kraj 9 objektov napr. Archeologický výskum zaniknutej stredovekej dediny Šoldov v katastri obce Štrba

Košický kraj 3 objekty napr. Hrad Markušovce. 

Zdroj: Peter Hajnala , Foto: ilustračné