Cinemax BB ponúka Vybíjanú, Nočného bežca a Misiu Afganistan

KULTÚRA
0 /

Banskobystrické multikino Cinemax BB pokračuje v marcovej ponuke filmových noviniek groteskou Vybíjaná podľa  literárnej predlohy Michala Viewegha, filmom Osamelý bežec o nájomnom vrahovi Jimmym Conlonovi a dokumentom 5.pluk – Misia Afganistan o vojenskom nasadení slovenských špeciálnych jednotiek.

VYBÍJANÁ

Vybíjaná je groteskou o priateľstve, osudových láskach, kráse a „ošklivosti“, alkohole a hľadaní ľudského šťastia. V niekoľkých časových rovinách rozpráva príbeh spolužiakov, ktorí spolu prežívajú rôzne životné etapy. Ocitáme sa na stretávke gymnazistov po niekoľkých rokoch. Navonok banálna situácia dáva priestor nielen pre sentimentálne spomienky, ale predovšetkým k bilancii nenaplnených túžob i uskutočnených snov a prežitého života.

V centre príbehu sú traja kamaráti – Jeff, Skippy a Tom, ktorých životné peripetie neustále vracajú do spoločného bydliska – staromládeneckého brlohu, ktoré sa pre nich stáva útočiskom podľa toho, ako získavajú či strácajú životné partnerky. Ich protipólom sú dve ženské hrdinky – triedna kráska Eva, ktorá sa stane postupne objektom lásky všetkých spolužiakov a šeredná Hujerová, ktorej schopnosť sebaironického nadhľadu dáva nielen schopnosť prežiť vo svete krásnych, ale nájsť i vlastnú cestu ku šťastiu.

Pre režiséra Petra Nikolaeva znamená film návrat k jednému z najúspešnejších domácich autorov v hranom filme – Michala Viewegha. Petr Nikolaev v roku 1997 debutoval divácky veľmi úspešnou adaptáciou literárneho bestselleru Michala Viewegha Báječná léta pod psa.
„Už poprvé s Báječnými lety pod psa to byla vítaná příležitost se podívat na minulost s odstupem a humorem,“ spomína režisér, ktorý sa v predchádzajúcich rokoch venoval závažnejším žánrom – nakrútil divácky oceňovanú drámu Lidice a thriller Příběh kmotra.

Filmy podľa literárnej predlohy Michala Viewegha patria k najúspešnejším titulom posledných dvoch desaťročí. Divácky najnavštevovanejšie adaptácie Vieweghových kníh sú Účastníci zájezdu (r. J. Vejdělek, 834.708 divákov), ďalej Román pro muže (r. T. Bařina, 584.425), Román pro ženy (r. F. Renč, 584.382) a Nestyda (r. J. Hřebejk, 582.369). Pod všetkými týmito filmami je ako producent podpísaný Rudolf Biermann.

V úlohách troch kamarátov sa objavuje úspešné trio z televízneho seriálu Partička – Michal Suchánek, Richard Genzer a Ondřej Sokol. „Klíčové bylo, kdo ztvární členy tříčlenné mužské party,“ priznáva Petr Nikolaev, ktorý sa nakoniec priklonil k zmienenému obsadeniu. „I když kniha vznikla v době, kdy kluky rozhodně nemohl znát, je to jako by to Michal Viewegh napsal pro ně,“ tvrdí režisér. V úlohe triednej krásky Evy sa na filmové plátno vracia známa modelka Simona Krainová.

NOČNÝ BEŽEC

Film hovorí o kedysi skvelom nájomnom vrahovi Jimmym Conlonovi (Liam Neeson), ktorý mal prezývku „Gravedigger“. V súčasnosti je už 55-ročný Jimmy iba tieňom seba samého a hriechy svojej minulosti sa snaží vyriešiť pri poháriku whisky. Jeho najlepším priateľom je starnúci mafiánsky boss Shawn Maguire (Ed Harris). Zvláštnu trojicu dopĺňa detektív, ktorý je už tridsať rokov o krok pozadu za Jimmym. Život unaveného zabijaka naberie rýchly spád, keď sa podsvetie rozhodne zlikvidovať jeho syna Mika (Joel Kinnaman), ktorého kedysi dávno opustil. Jimmy má presne jednu noc na to, aby sa rozhodol, či zachová lojalitu svojej zločineckej rodine alebo ostane verný tej skutočnej.

5.PLUK – MISIA AFGANISTAN

Dokumentárny film 5.PLUK Misia Afganistan je reálnou, bezprostrednou a priamou neprikrášlenou sondou do vojny ako takej. Prostredníctvom svedectiev priamych účastníkov vojenskej misie ISAF – príslušníkov 5. Pluku špeciálneho určenia, prináša pohľad na konflikt kultúr a priame nasadenie slovenských jednotiek v ňom.

Prvý krát v histórii boli v roku 2013 nasadení slovenskí „špeciáli“ takpovediac v prvej línii a mohli ako prví okúsiť mandát ofenzívnych koaličných síl na vlastnej koži. Sugestívne a úprimné výpovede týchto chlapov obnažujú ich pohľad na vojnu, na situáciu v krízovej oblasti, na nasadzovanie vlastných životov a v neposlednom rade na fenomén smrti.  5.Pluk Misia Afganistan nie je žiadnou rekonštrukciou, ale dokumentom obsahujúcim okrem priamych svedectiev aj priame, autentické a neupravované zábery z ostrých akcií koaličných síl pod vedením slovenských vojakov.

Divák dostane odpovede na také háklivé otázky, ako: Aké je to musieť stlačiť spúšť? Dá sa táto práca vôbec zaplatiť? Ako chutí vojna? Ako sa dokážete vyrovnať so smrťou, keď ju máte možnosť sledovať v priamom prenose.

Tento dokument je jedinečný aj z toho pohľadu, že v doterajšej histórii bola činnosť, nasadenie a úlohy príslušníkov 5. Pluku špeciálneho určenia zo Žiliny prísne utajované a verejnosti prakticky neprístupné.

VOTRELEC – REŽISÉRSKA VERZIA


Cinemax predstavuje obnovenú digitálnu premiéru kultového sci-fi. Je tu jedinečná príležitosť vidieť VOTRELCA Ridleyho Scotta v remastrovanej verzii na veľkom plátne!

Obsah filmu: Posádka kozmickej dopravnej lode Nostromo, ktorá mieri z obchodných ciest späť na Zem, je palubným počítačom predčasne prebudená zo spánku. Pasažieri zisťujú, že loď zachytila vzdialený núdzový signál. Zanedlho pristanú na pustej planéte, odkiaľ signály pochádzajú, objavia havarované kozmické plavidlo a v ňom živú formu, ktorá je dokonale vyvinutá k vyhladeniu ľudského rodu. Po návrate posádky na materskú loď začína boj o prežitie…

DETSKÉ KINO – SNEHOVÁ KRÁĽOVNÁ

(víkend   14.3. – 15.3.2015 o 13:30)

Snímka získala cenu Gran Prix na festivale vizuálnych umení v New Jersey a cenu za najlepší celovečerný animovaný film na festivale v Moskve.
Animovaný príbeh nakrútený na motívy svetoznámej rozprávky z pera Hansa Christiana Andersena. Snehová kráľovná uvalí na krajinu kliatbu a všade zavládne nekonečná zima. Neutíchajúci polárny vietor ochladí ľudské srdcia a vytratí sa z nich všetka radosť. Dievčatko Gerda, spolu s fretkou Lutou a škriatkom Ormom sa vydajú na dlhú cestu do paláca Snehovej kráľovnej, aby zachránili jej bračeka Kaya a navždy vyslobodili krajinu spod večného snehu a mrazu.

NOVÉ CINEMAX KARTY SÚ V PREDAJI!

Konečne ste sa dočkal! Prichádzajú k vám celkom nové CINEMAX karty, vďaka ktorým ušetríte. V Cinemax pripravili pre vás vernostný systém, ktorý šetrí za vás a je teraz dostupný pre každého. Okrem množstva noviniek je teraz FILM karta o polovicu lacnejšia a VIP kartu si môžete kúpiť už aj na jeden, tri, šesť a dvanásť mesiacov.

Je jedno, kedy si ju kúpite, pretože nie je obmedzená kalendárnym obdobím. Bude platiť presne tak dlho, ako si budete priať a budete si tak môcť užívať maximálny filmový zážitok za minimálnu možnú cenu donekončena! Ešte nemáte svoju CINEMAX kartu? Kúpte si ju teraz ON-LINE: HTTP://KARTY.CINE-MAX.SK/

Okrem toho sa v Cinemax BB hrá: Divočina, Chappie, Cesta nádeje, Asterix: Sídlo bohov 2D aj 3D, Veľká Šestka 2D, Focus, Teória všetkého, Americký ostreľovač, Ghoul 2D, Spongebob vo filme: Hubka na suchu 2D, Jupiter na vzostupe 2D, Cililing a Zver-Nezver 2D, Päťdesiat odtieňov sivej a Kingsman: Tajná služba.

Zmena programu vyhradená. Aktuálny program, novinky a obsah filmov nájdete vždy na adrese http://www.cine-max.sk/.

Zdroj: Cinemax