Bystričan Alexander Daško umením šíri spoznávanie slovenskej a ruskej rómskej kultúry

KULTÚRA
0 /

Známy bystrický hudobník a riaditeľ Súkromnej ZUŠ LAVUTA Alexander Daško šíri rómsku kultúru nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Aktuálne so svojou kapelou a mladými Rómami veľmi úspešne koncertoval v Moskve.

Rómska kultúra v podaní Alexandra Daška

Ruské príslovie hovorí: „Naverno, što chorošich ljudej boleje čem plochych – no plochie lučšee organizirovany (Určite je viac dobrých ako zlých ľudí  ale zlí sú lepšie organizovaní).“ Niektorí ľudia sú schopní bez problémov uplatniť sa  v práci či biznise, iní dokážu prejaviť skôr viac emócii prostredníctvom hudby, spevu a tanca. Reč je samozrejme o Rómoch.

Otvorená diskusia na Slovensku o postavení Rómov v spoločnosti je aj dnes, bezmála tridsať rokov po Novembri ´89, stále žiaduca. Nemožno hádzať všetkých Rómov „Cigánov“ do jedného vreca. Majorita by mala  porozumieť nielen základom fungovania demokracie, ale aj spolunažívaniu s touto minoritou.

dasko5

Aj preto Alexander Daško alebo „Šani“, ako ho volajú domáci z pozície riaditeľa Súkromnej základnej umeleckej školy Lavuta a v jednej osobe aj štatutára rovnomenného OZ so sídlom v Banskej Bystrici, vníma  nevyhnutnosť podať pomocnú ruku vo veci kultúrneho spolunažívania majority s rómskou menšinou v meste Banská Bystrica i v celej krajine,

Pomáha ľuďom v núdzi a zároveň sa stará o zapojenie Rómov do pracovného procesu tak, aby mali vlastný príjem a mohli sa starať o svoje rodiny a bývanie. K tomu patrí aj primerané vzdelanie.  V rozhovore pre náš portál „Šani“ k tomuto problému uviedol:

„Aj my na Slovensku máme viacero Rómov medzi nami, ktorí sú vzorovými občanmi, či už sa živia ako umelci, doktori, učitelia, právnici, ale aj robotníci v továrňach či firmách. Netreba zabúdať ani na úspešných podnikateľov. Prečo je teda taká veľká priepasť medzi integrovanými a marginalizovanými Rómami? Odpoveď je jednoduchá – zamestnanie a s ním veľmi úzko súvisiaca oblasť vzdelávania, to sú východiská.“

dasko6

Alexander Daško svojimi konkrétnymi aktivitami vytvára dôležitý priestor pre spoznávanie kultúry a tradícií rómskej hudby, tanca a spevu. Otvára dvierka nepoznaného alebo „bielo – čierno“ poznaného.

Aj vďaka jeho detašovaným pracoviskám umeleckej školy, z ktorých jedno sídli vo Zvolene, vyrástol silný a kvalitný mládežnícky tanečný folklórny súbor s názvom Romano Jilo (Rómske srdce). Svojim tancom láme predsudky voči Rómom, vyhráva súťaže na celoslovenskej úrovni, ale dobré meno tejto komunite robí aj za hranicami Slovenska.

180830 SI Moskva cigansky ohen 01

Úspešný Cigánsky oheň v Moskve

Len pred pár dňami sa vrátili aj s členmi kapely Alexandra Daška z kultúrneho zájazdu v Moskve. Bolo to vďaka projektu Cigánsky oheň, ktorý adresovalo OZ Lavuta na Fond pre kultúru národnostných menšín a ten ho podporil.

„Projekt Cigánsky oheň s mojou kapelou Gipsy Music Alexandra Daška je výnimočný hlavne aj kvôli tomu, že tam účinkujú nielen rómski, ale aj nerómski umelci. Z domácich napríklad Sisa Sklovská, Rišo Rikkon, Maroš Čekovský, Ida Kelarová, Kmeťoband a mnoho ďalších,  zo zahraničných napríklad Goran Bregovič, Boban Markovič či Russka Roma z Moskvy alebo najbližšie Emir Kusturica zo Srbska,“

 hovorí o Cigánskom ohni Daško.

dasko3

Návštevníci moskovského divadla „Romen“ mohli oči i uši nechať na „Cigánskom ohni“ a aj nechali. Viac ako hodinu a pol trvajúce vystúpenie im ponúkala priehrštím svojrázny temperament tanečná aj hudobná zložka Gipsy Band Alexandra Daška a členovia mládežníckeho rómskeho folklórneho súboru „Romano jilo“.

V divadelnej sále pri vystúpení Slovákov nebolo voľné miesto. Päť stoviek divákov svojim búrlivým potleskom odmeňovalo ich výkony, nespútaný rómsky tanec, hudbu plnú vášne. Nebol to len potlesk, ale po vystúpení osobne adresovali slová chvály našim umelcom. Pre Rusov to bol  jedinečný zážitok zo stretnutia s kultúrou a tradíciami slovenských Rómov. Túto výnimočnú kultúrnu akciu ocenilo aj Ministerstvo zahraničných vecí SR.

180830 SI Moskva cigansky ohen 07

Keď sme sa Alexandra Daška pýtali na jeho vzťah k ruskej kultúre, bez váhania odpovedal:

„Moja  manželka Oľga je Ruska. Pri pohľade na kultúru, tradície, zvyky a vôbec zmýšľanie ruských Rómov  som si kládol otázku, prečo v Rusku majú na Rómov – Cigánov iný pohľad? Vážia si ich a nie sú na najnižšom schodíku hierarchie spoločnosti. Toto bola moja najsilnejšia asociácia nehovoriac o tom, že ruská kultúra je mi blízka a mám ju rád. Som občanom Slovenskej republiky a šírim kultúru slovenských Rómov aj za hranicami našej vlasti. Preto by som bol nesmierne rád, aby aj u nás ľudia raz pozerali na Rómov ako normálnych Slovákov, vážiac si našu krásnu kultúru a tradície. Je to dlhá a tŕnistá cesta, prostredníctvom kultúry a umenia to ide najlepšie.“

dasko1

V krátkom čase čaká mesto pod Urpínom podobná umelecká lahôdka ako divákov v Moskve. 11. októbra 2018  na Zimnom štadióne to bude v poradí 13. ročník populárneho Cigánskeho ohňa. Tento rok si Alexander Daško pozval interpreta svetového formátu – Emira Kusturicu aj s jeho orchestrom No smoking. Na pódiu vystúpia aj ďalšie hviezdy slovenského  šoubiznisu – Marián Čekovský s obľúbenou rómskou speváčkou so zamatovým hlasom Gitanou.

plagat cigansky ohen

 

Autor: (tom), Foto: oto: ilustračné