Blíži sa tradičný predvianočný Cigánsky oheň

KULTÚRA
0 /

Známy bystrický hudobník Alexander Daško myslí na fanúšikov ohnivej cigánskej muziky aj tento rok. V utorok 12. decembra 2017  o siedmej večer v bystrickom klube Ministry of Fun uvedie svoj tradičný predvianočný koncert Cigánsky oheň.

Cigánsky oheň

Tento ojedinelý projekt vznikol v roku 2006 a predstavuje dravú, živelnú, autentickú rómsku hudbu. Občianske združenie LAVUTA (Husle) a ROSSIJA prinášajú každoročne koncert orchestra Gypsymusic Alexadra Daška s hosťami zo slovenskej i zahraničnej hudobnej scény, ako boli v minulých ročníkoch napríklad Sisa Sklovská, Richard Rikkon, Goran Bregovič či Russka Roma. Moderátorom večera je už tradične herec Ivo Gogál.

Hostia na tohtoročnom koncerte budú jedineční. Daškova skupina  Gypsymusic privíta svetoznámy balkánsky dychový orchester Boban & Marko Marković orkestar, ktorý vo svojich umeleckých prvkoch a prejave využíva typickú balkánsku a cigánsku hudbu. Preslávil sa skladbou Disco Džumbus, na ktorej hosťoval aj DJ Shantel. Zaujímavým hosťom bude aj Cigánsky folklórny súbor Romka.

Boban & Marko Marković orkestar

Marko už dávno preukázal talent zdedený po svojom otcovi Bobanovi, pasovanom za najlepšieho srbského trubkára. Svojou hrou inovuje tradičnú rómsku dychovku vplyvmi z celého sveta a s ľahkosťou stiera rozdiely medzi starou kultúrou a postmodernou.

Boban Markovič a jeho orchester sídliaci v dedine Vladican Han na juhu Srbska odrážajú zložitý príbeh rómskeho etnika na Balkáne. Repertoár tvoria cigánske “klasiky”, tance ťoček a iné, ale predovšetkým “hity” filmov Emira Kusturicu a tiež materiál tvorený vlastnými skladbami. Na Slovensku balkánsku dychovku spopularizovali práve skvelé Kusturicove filmy. Boban Markovič nahrával hudbu k dvom z nich – Underground a Arizona Dream.

 

Boban Markovič Orkestar už dávno svojim úspechom boduje nielen na Starom kontinente. Na konte má množstvo medzinárodných úspechov, tradične sa zúčastňuje významných európskych a zámorských festivalov (Bažant Pohoda, Sziget, Mediawave, International New jazz Festival in Moers, Linz Festival, Lent – Maribor, Praha Respect Festival, Weltenklang festival St. Polten, Kapolcs festival, …).

Pri spomínanom Sziget feste stojí za pozornosť, že kvôli obrovskému návalu návštevníkov užívajúcich si Bobanovcov pred „World Music stage“ kapitulovali aj samotné ikony britpopu – Oasis. Oproti plánu radšej posunuli začiatok svojho vystúpenia a čakali 30 minút, kým BMO neskončili!

BMO sú viacnásobným držiteľom niekoľkých ocenení najprestížnejšej súťaže balkánskych dychoviek v srbskej Guči (“Zlatá trúbka”, “Prvá trúbka”, “Najlepší orchester”). Festivalu, ktorý má návštevnosť 300.000 ľudí, sa každoročne zúčastňuje viac ako 30 súborov, pričom Boban Markovič orkestar je pravidelne oceňovaným telesom. Boban Markovič – líder skupiny a druhý trúbkar orchestra Joviča Ajdarevič boli ocenení titulom “Trumpet Maestro”, ktorí dostávajú najdôležitejší dychoví umelci v Srbsku.

Cigánsky folklórny súbor Romka

 Zaujímavým hosťom bude aj Romka z Detvy. Tento folklórny súbor vznikol v roku 1987, jeho zakladateľmi sú Juraj Berky a Ľubomír Oláh. Umeleckou vedúcou súboru a speváckej zložky  je Marie Oláhová. V Romke solu s ňou pôsobia aj  tanečné pedagogičky Petra Oláhová, Anna Oláhová a Gabriela Lukešová . Vedúcimi hudobnej zložky sú Igor Hakeľ a Jana Gábrišová, autormi aj výrobcami kostýmov s Petrou Oláhovu sú Vojtech Klinec a Stanka Gábrišová

Cigánsky súbor spolupracuje s Kultúrnym centrom A. Sládkoviča a so základnými školami v Detve. Účinkoval na mnohých slovenských festivaloch a podujatiach v zahraničí Francúzsko, Rakúsko, Česko, Poľko. Medzi  Najvýznamnejšie programové  pásma patria  Slniečko,  Kováč (muzikálové spracovanie rozprávok Daniely Šilanovej) , Rómska odobierka a svadba, Stretnutie kočovných a usadených Rómov či  Kaleidoskop rôznych typov rómskych tancov.

Alexander Daško a jeho Gypsymusic 

V roku 1992 vzniklo v Banskej Bystrici hudobné teleso pod názvom cimbalová hudba Alexandra Daška. Od roku 2004 už funguje pod novým názvom Gypsymusic Alexandra Daška, ktorý je zároveň umeleckým vedúcim a manažérom tohto mimoriadneho hudobného telesa. Obdivuhodne široký repertoár zahŕňa všetky hudobné žánre: opery, operety, swing, evergreeny, country, pop, jazz, slávne a známe koncertné solitéry tzv. virtuózne kusy.

Gypsymusic ulahodí a poskytne neopakovateľný zážitok skutočne všetkým divákom a poslucháčom, pretože repertoár zahŕňa aj nespočetné množstvo najznámejších ľudových piesní národov z celého sveta. Kvalitu, profesionalitu, originalitu a temperament Gypsymusic ocenili vďační a nadšení diváci v mnohých štátoch Európy.

Primáš Alexander Daško je aj zakladateľom Súkromnej základnej umeleckej školy LAVUTA v Banskej Bystrici pre nadané deti zo slabého sociálneho prostredia.

Záštitu nad koncertom prevzal splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky. Vstupenky na decembrový koncert Cigánsky oheň 2017 sú k dispozícii v sieti Ticketportal.

cigansky ohen

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné