Blíži sa festival Literárna Banská Bystrica

KULTÚRA
0 /

V poradí už XXII. ročník festivalu Literárna Banská Bystrica sa bude konať od 19. do 23. marca 2018. Tradičné podujatie v kultúrnom kalendári mesta je popri stálej dedikácii pamiatke Mikuláša Kováča venované aj 100. výročiu ČSR a 25. výročiu SR.

Práve úvodný program upozorní na tieto historické medzníky prostredníctvom spomienky na jedinečného slovenského prozaika Ladislava Balleka a jeho posledné dielo z roku 2013 – Trojou a vŕškom pamäti. Pisárov dlhý zápis 2000 – 2008.

Pár mesiacov po vydaní tejto objemnej knihy, v ktorej autor podáva svedectvo o rokoch svojho veľvyslaneckého pôsobenia v Prahe a zároveň aj o prístupe rozhľadeného vzdelanca k možnostiam tohto typu intelektuálnej misie, jeho životná cesta navždy skončila (†2014). Napriek tomu, či práve pre to by sme sa mali k jeho dielu vrátiť a hľadať v ňom odpovede na mnohé otázky dneška.

Organizátori festivalu v programe zachovali osvedčené podujatia – besedu s detskými čitateľmi o básnikovi Mikulášovi Kováčovi, súťažné podujatie v interpretácii i literárnej tvorbe Kováčova Bystrica, Burzu literárnych talentov či Noc s Andersenom. Okrem toho pridali stretnutia so spisovateľmi – Júliusom Lomenčíkom, Elenou Cmarkovou, Milanom Magulom, ako aj spomienku na Štefana Žáryho (koncom roka si budeme pripomínať 100 rokov od jeho narodenia).

Obohatením tohto ročníka bude aj Vydavateľský deň Spolku slovenských spisovateľov, ktorý sa uskutoční v Univerzitnej knižnici UMB. Popri predaji kníh tohto vydavateľstva sa predstavia na besede so študentmi zástupcovia tejto najväčšej spisovateľskej organizácie – predseda Miroslav Bielik a jeho spolupracovníci Peter Mišák, Pavol Dinka, Štefan Cifra, Dušan Mikolaj, Roman Michelko, Ján Tazberík, Igor Válek. Súčasťou bude aj prezentácia ich jedinečného časopisu – Literárneho týždenníka. Prítomní budú i ďalší spisovatelia z  Odbočky SSS v Banskej Bystrici.

Festivalový program obohatia aj dve divadelné inscenácie – Hra na Ľuda Ondrejova v Divadle Akadémie umení a v OZ Záhrada hra Anny Gandžalovej Anna.

Organizátori dúfajú, že si banskobystrická verejnosť nájde vo festivale také podujatia, ktoré ich oslovia. Už vopred sa na stretnutia s milovníkmi literatúry tešia!

LBB 2018

Autor: Jana Borguľová, Foto: ilustračné a archív